Attention Deficit
Hyperactivity Disorder

Niet alleen bij drukke jongetjes

VOORLICHTING & INFORMATIE ADHD

ADHD is een diagnose die gepaard gaat met een verhoogde hyperactiviteit, impulsiviteit en/of onoplettendheid. De mate en verhouding verschilt per persoon. En ADHD bij volwassenen is ook weer een verhaal apart. Wat zijn de voornaamste ADHD kenmerken eigenlijk? Hoe weet je of je ADHD hebt? Is ADHD erfelijk? Moet je altijd ‘aan de medicatie?’ Werkt ADHD bij vrouwen anders dan bij mannen? Heb jij ook last van slaapproblemen? Kreeg jij ook de diagnose na een burnout? En hoe zit het met comorbiditeit? Kijk hieronder voor meer informatie over ADHD.

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.

Bij ADHD denken nog steeds veel mensen aan drukke, impulsieve kinderen. Dat ADHD bij volwassenen voorkomt, was tot een aantal jaren geleden grotendeels onbekend. Vroeger werd aangenomen dat kinderen er overheen groeien in de puberteit. Inmiddels weten we uit onderzoek dat dit niet juist is: 30-60% houdt klachten als volwassene.

Belangrijkste kenmerken van ADHD zijn problemen met aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. Een vol hoofd en last van over- of onderprikkeling zijn kenmerken die mensen met ADHD vaak zelf noemen.

Veel volwassenen met ADHD hebben te maken (gehad) met een lastige schoolperiode, verminderde (carrière)kansen en moeizame relaties met anderen. Een laag zelfbeeld is vaak het gevolg.

Daarnaast is de kans op angst, depressie, middelenmisbruik, persoonlijkheidsstoornissen en andere problemen onder volwassenen met ADHD groter dan normaal.

Als je ADHD hebt kan de diagnose je helpen om inzicht te krijgen.

Je krijgt meer begrip voor de dingen die niet goed gaan en hoe je daar mee aan de slag kunt. Ook krijg je meer inzicht in hoe je de sterke kanten van jouw ADHD-brein zo goed mogelijk kunt benutten. Medicatie helpt uiteraard vaak maar niet voor iedereen. Er zijn ook andere behandelmethodes.

Heb je vragen over ADHD?

LEDENVOORDEEL ADHD