ADHD medicatie op reis

|
1 reactie

Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, zoals Ritalin en Concerta, kun je niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het namelijk streng verboden om opiaten te bezitten en te gebruiken zonder recept. Je moet dan een officiële verklaring aanvragen.

Schengenverklaring

Het CAK is de afdeling van het Ministerie van VWS waar je alles kunt vinden over hoe je zo’n verklaring moet verkrijgen. Dat kan de bekende Schengenverklaring zijn, voor de (meeste) Europese landen die binnen het Schengenverdrag vallen. Of een meer bewerkelijke (Engelstalige) verklaring voor als je verder weg reist.

Begin op tijd – het duurt soms 2 weken!

Op deze pagina van het CAK vind je alle informatie bij elkaar.
TIP: begin op tijd met het regelen en en verkrijgen van de verklaring. Op de site van het CAK kun je een Schengenverklaring downloaden. Maar die moet ook ondertekend worden door je (huis)arts. Daarna kun je hem digitaal naar het CAK sturen maar het kan 2 weken duren voordat je goedgekeurde verklaring per post ontvangt.
Verklaringen voor niet-Schengenlanden kunnen zelfs langer duren omdat er soms ook een legalisatie (Apostillestempel) op moet of een andere extra stap in de procedure.

Lees hier het stappenplan voor de Schengenverklaring, op de site van het CAK.

Lisdexamfetamine

NB: Elvanse (lisdexamfetamine) valt in Nederland NIET onder de Opiumwet, in tegenstelling tot ‘gewone’ dexamfetamine. In sommige andere landen is dit wel het geval. Je kunt dit navragen bij de ambassade van het land dat je wilt bezoeken. Valt de lisdexamfetamine daar wel onder de Opiumwet, dan heb je (meestal) een verklaring van de voorschrijvende arts nodig met een waarmerk door het CIBG. (bron: KNMP-nieuws)

Podcast ADHD Dingen over medicatie op reis

Helpt het jou om de informatie te HOREN? Luister dan naar de podcast ADHD Dingen ‘Medicijnen op reis’. Daarin komt alle info voorbij, uitgelegd door Annemieke Horikx. Zij is apotheker en werkt daarnaast bij de beroepsorganisatie voor apothekers, de KNMP, voor het Geneesmiddelen Informatiecentrum.

Podcastmaker Nirma Haggenburg maakte ook deze fijne compacte infografic met het stappenplan voor de Schengenverklaring.

 

 

1 reactie. Reactie plaatsen

 • Karin van Wijk
  11 juli 2023 15:55

  In 2022 ben ik van Nederland, via Sint Maarten naar Saba geweest en via Sint Maarten naar Guadeloupe, via Frankrijk weer naar Nederland.
  Ik gebruik 2x 4 pillen Tentin per dag, voor een reis van 30 dagen is dat 8 doosjes. Tevens nog wat andere medicatie vallend onder de opiumwet. Alles met veel moeite en voor heel veel geld netjes alles geregeld via rechtbanken, stempels, apostilles (trouwens, bij het CAK wisten ze voor deze landen niet wat nodig was, pas na veel bellen/navragen voor de zekerheid maar via rechtbank voor de apostillestempel gaan).
  Bij elkaar heel veel doosjes en heel veel papieren en heel veel controles….
  Oh nee, toch niet. NUL keer is er gevraagd naar wat er in de doosjes zit laat staan naar de bijbehorende papieren.
  Wat niet wil zeggen dat je het niet goed moet regelen, maar voor mij als ADHD’er gaf het toch wel veel stress voor niets achteraf.
  Tevens reis ik al jaren met een camper door Europa, officieel zou ik een Schengenverklaring moeten hebben, ook via het CAK. Dat doe ik niet, ik zorg voor een medicijnpaspoort via de apotheek. Zelfde verhaal, nooit controle gehad.
  Long story short: stressvol!!,

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.