Dyslexie en ADHD

|

Ook dyslexie gaat vaak gepaard met ADHD . Bij kinderen met ADHD blijkt 40 procent ook dyslexie te hebben. Omgekeerd komt bij 40 procent van de kinderen met dyslexie ook ADHD voor.

Onderzoek naar dyslexie bij volwassenen met ADHD

Bij volwassenen is de zogenaamde comorbiditeit van dyslexie en ADHD nog niet onderzocht. Omdat symptomen gedeeltelijk overlappen en de diagnoses vanuit verschillende disciplines gesteld worden, wordt vaak het ene over het hoofd gezien als je het andere al hebt. Je denkt dan bijvoorbeeld dat je moeite met lezen hebt vanwege je concentratieproblemen, maar wellicht heb je naast je ADHD ook dyslexie.

Gelukkig is er nu een eerste onderzoek naar deze samenhang bij volwassenen. En ja: volwassenen met ADHD hebben opvallend vaak ook leesproblemen en/of dyslexie. Dit onderzoek is een samenwerking tussen PsyQ en Impuls & Woortblind. Initiatiefnemer is Karin de Jager, actief binnen Impuls & Woortblind. Zelf heeft zij dyslexie en ADHD.

Lees ook dit artikel uit de Impulsief (voorganger van Impuls & Woortblind Magazine) met veel nuttige info over dyslexie en ADHD bij volwassenen. Het ervaringsverhaal van Karin de Jager staat hier ook in.