ADHD Impuls en Woortblind

ADHD

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Bij ADHD denken nog steeds veel mensen aan drukke, impulsieve kinderen. Inmiddels weten we dat ADHD-problemen ook kunnen aanhouden als je volwassen bent. Bij volwassenen met ADHD uit die onrust zich meer in het hoofd, dan in druk gedrag of bewegingsonrust.

Wat is ADHD nou precies? Je leest het hieronder. Of zoek je antwoord op een van deze vragen: 

Drie ADHD-varianten

ADHD uit zich op verschillende manieren, waarbij bepaalde ADHD-kenmerken de overhand hebben. Dat noemen we beelden. Er bestaan drie beelden van ADHD:

  • Gecombineerd beeld: iemand met een gecombineerd beeld is druk en impulsief en heeft daarnaast ook moeite met het vasthouden van aandacht.
  • Overwegend onoplettend beeld: iemand met dit beeld heeft vooral moeite met het vasthouden van aandacht. Dit wordt vaak ADD genoemd, maar officieel is het ook ADHD.
  • Overwegend hyperactief impulsief beeld: iemand met dit beeld is vooral druk en gedraagt zich impulsief.      
Kenmerken en symptomen

ADHD is een diagnose die gepaard gaat met een verhoogde hyperactiviteit, impulsiviteit en/of onoplettendheid. De mate en verhouding verschilt per persoon. Belangrijkste kenmerken van ADHD zijn problemen met aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. Een vol hoofd en last van over- of onderprikkeling zijn kenmerken die mensen met ADHD vaak zelf noemen. Lees meer over ADHD kenmerken 

Gevolgen en bijkomende problemen

Veel volwassenen met ADHD hebben te maken (gehad) met een lastige schoolperiode, verminderde (carrière)kansen en moeizame relaties met anderen. Dat geldt soms ook voor vriendschappen. Een laag zelfbeeld is vaak het gevolg. Daarnaast is de kans op angst, depressie, middelenmisbruik, en andere problemen onder volwassenen met ADHD groter dan normaal. Dit noemen we comorbiditeiten bij ADHD.

Managen en Benutten

Als je ADHD hebt, kan de diagnose je helpen om inzicht te krijgen. Je krijgt meer begrip voor de dingen die niet goed gaan en hoe je daar mee aan de slag kunt. Ook krijg je meer inzicht in hoe je de sterke kanten van jouw ADHD-brein zo goed mogelijk kunt benutten. En je hoeft dit niet alleen te doen. Er is veel (ggz) hulp en behandeling voor ADHD. Medicatie helpt uiteraard ook vaak maar niet voor iedereen. Daarnaast zijn ook andere behandelmethodes. En als je moeite hebt met concentratie bij het lezen, dan is snellezen misschien iets voor jou.

Positieve eigenschappen

Levert ADHD alleen problemen op? Zeker niet: volwassenen met ADHD kunnen bijvoorbeeld snel denken, zijn creatief, kunnen goed improviseren, zijn niet saai en kunnen vaak goed praten. Die positieve eigenschappen kun je juist goed benutten.

Meer weten?
Bekijk ook onze pagina met meer kijk-, luister- en leestips over ADHD

(beeld banner: Freepik)

Sluiten