Informatie over dexamfetamine voor ADHD

|

Na methylfenidaat wordt kortwerkende (of eigenlijk medium-langwerkend) dexamfetamine het vaakst voorgeschreven bij ADHDBeide middelen zijn stimulantia en eerste keuze volgens de Richtlijn ADHD bij volwassenen.

Vergoeding dexamfetamine pas na uitproberen methylfenidaat

Eerste keuze of niet, vanwege de hogere kosten van dexamfetamine vergoedt de zorgverzekeraar de dexamfetamine pas (deels!) nadat je methylfenidaat hebt uitgeprobeerd. (Zie hiervoor punt 108 in de Regeling Zorgverzekering. En dan is er altijd nog de Eigen Bijdrage die je voor dexamfetamine betaalt. Dit geldt overigens alleen voor de geregistreerde dexamfetamine (Tentin en Elvanse), die je zonder ‘medische noodzaak’ krijgt.

Tentin

Op dit moment is Tentin (voorheen Amfexa) het enige geregistreerde merk kortwerkend dexamfetamine. Dit wordt dus standaard door de apotheek meegegeven als jouw arts dexamfetamine voorschrijft.

Terugbetalingsregeling

Voor Tentin betaal je altijd een Eigen Bijdrage. De overheid heeft hiervoor een maximum van € 250,-per jaar per persoon vastgesteld. Daarna vallen de kosten binnen de verzekering. Volwassenen hebben naast de € 250,- Eigen Bijdrage ook een verplicht eigen risico van € 385,-. Kinderen niet.

Voor Tentin is er wel een terugbetalingsregeling via HEVO Consult waarmee je uiteindelijk de gehele € 250,- Eigen Bijdrage terugkrijgt.

Meld bijwerkingen altijd bij Lareb

Sommige mensen ervaren veel bijwerkingen van Tentin. Het is belangrijk dat je die bijwerkingen meldt bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Als er opvallend veel vergelijkbare meldingen binnenkomen, kan dit zorgen voor een verplicht nader onderzoek naar de samenstelling en productie van een bepaald middel.

Apotheekbereidingen van dexamfetamine

Als de bijwerkingen echt blijvend en ernstig zijn, kan de behandelend arts afwijken van het geregistreerde middel en apotheekbereide dexamfetamine voorschrijven. LET OP: dit mag alleen worden voorgeschreven op “medische noodzaak”. Bijvoorbeeld via De Magistrale Bereider, (DMB) Transvaal Apotheek of de Regenboog Apotheek.

De Magistrale Bereider

De Magistrale Bereider (DMB) levert apotheekbereidingen aan alle apotheken. Als de behandelend arts specifiek apotheekbereide dexamfetamine op het recept zet en een ‘verklaring tot medische noodzakelijkheid’ tekent, kan jouw apotheek de tabletten bestellen bij DMB.

Check de vergoeding!

De tabletten van DMB zijn een stuk duurder dan voorheen. Door de medische noodzaak hoef je hier echter niet voor te betalen. De dexamfetamine wordt om die reden in principe vergoed vanuit de basisverzekering (je betaalt alleen je Eigen Risico-deel dat je voor elke ADHD-medicatie kwijt bent). Check dit voor de zekerheid even bij jouw zorgverzekering, want met vergoeding van ADHD-medicatie willen verzekeraars nog wel eens voor (onaangename) verrassingen zorgen. Bovendien zijn de regels voor vergoeding moeilijk te doorgronden.

Transvaal Apotheek

Transvaal Apotheek maakt zelf dexamfetamine en levert dit rechtstreeks aan patiënten. Alleen als er medische noodzaak op het recept staat. Op de website van Transvaal Apotheek vind je meer info over de werkwijze. De medicatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering (je betaalt alleen je Eigen Risico-deel dat je voor elke ADHD-medicatie kwijt bent).

Regenboog Apotheek

Regenboog Apotheek bereidt en levert kortwerkende en langwerkende dexamfetamine (retard) in verschillende doseringen. Regenboog Apotheek levert deze medicatie rechtstreeks aan de patiënt.

Check de vergoeding!

De apotheekbereidingen van Regenboog Apotheek worden niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Vraag dit bij jouw zorgverzekeraar na of kijk op de website van Regenboog Apotheek in het paarse kader. De zorgverzekeraars van DSW (DSW, StadHolland, inTwente) vergoeden in 2021 de medicatie volledig uit het basispakket. Eind 2021 komt duidelijkheid over de vergoedingen in 2022.

Elvanse

Een ander alternatief voor Tentin is lisdexamfetamine (merknaam Elvanse). Dit is langzamer inwerkende vorm van dexamfetamine. Ook voor dit middel betaal je een Eigen Bijdrage, maar er is ook een terugbetaalregeling, net als bij Tentin. Daarmee krijg je als het goed is de € 250,- Eigen Bijdrage weer terug.

Help ons mee om jullie te informeren!

Blijkt één van bovenstaande tips niet (meer) te kloppen? Laat het ons weten!
Via [email protected].

Meer info over ADHD medicatie? Bekijk HIER onze folder ‘De deskundige dat ben je zelf’. Hierin vind je informatie over de meest gebruikte vormen van ADHD medicatie, inclusief doseringen, mogelijke bijwerkingen etc.

Meer over o.a. vergoeding van dexamfetamine lees je in dit bericht.

Lees ook de mooie blog van Joy over haar ervaringen met dexamfetamine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.