Dexamfetamine en autorijden – zo zit het

|

De Rijksoverheid heeft de informatie over autorijden met dexamfetamine aangepast op haar website. Helaas geen uitzondering voor mensen die vanwege hun ADHD dexamfetamine gebruiken, wel meer duidelijkheid. De limit van 50 microgram per liter geldt nog steeds, ook voor medicijngebruikers. Maar houd je je ‘netjes’ aan je doktersvoorschrift qua hoeveelheid, dan geldt er in de praktijk voor jou wél een uitzondering.

Actueel doktersrecept insturen

In de aangepaste teksten op deze pagina van Rijksoverheid staat nu duidelijk wat de procedure is, als je (bijvoorbeeld) dexamfetamine voor je ADHD gebruikt en een positieve speeksteltest hebt. Kort gezegd komt hier hierop neer: geef bij het bloedonderzoek dat volgt na die speekseltest aan dat je dexamfetamine gebruikt voor je ADHD. Je moet dan een actueel doktersrecept/medicatieoverzicht insturen naar het OM. De uitslag van de bloedtest wordt dan vergeleken met het doktersrecept/medicatieoverzicht. Wanneer je je hebt gehouden aan de hoeveelheid in het doktersrecept, leidt een hogere bloedwaarde niet tot vervolging.

Wanneer gaat het OM wel tot vervolging over?

Een vervolging kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de medicijngebruiker geen doktersrecept of actueel medicatieoverzicht instuurt.  Ook als het medicijn is gebruikt in combinatie met drugs of alcohol kan de bestuurder worden vervolgd. Of wanneer hij een te hoge dosering heeft genomen en toch is gaan rijden. In die gevallen vormt hij een risico voor de verkeersveiligheid. (bron: Rijksoverheid.nl)

Ben ik verzekerd als ik een ongeluk veroorzaak met dexamfetamine?

Ook op deze vraag vind je een -behoorlijk-  duidelijk antwoord op dezelfde webpagina van Rijksoverheid. Ook hier geldt weer: als je de medicatie volgens recept gebruikt, zit je goed:

Als bestuurder kunt u schade veroorzaken aan uw eigen voertuig en aan anderen. Een verzekeringsmaatschappij keert de schade over het algemeen uit als u daarvoor verzekerd bent. In het algemeen geldt dat u verzekerd bent als u gewend was aan uw medicatie én u de medicijnen volgens doktersvoorschrift gebruikt. Vraag na bij uw verzekeringsmaatschappij wat voor u als medicijngebruiker geldt.

Wat is jouw ervaring?

We hebben de overheid helaas niet kunnen overtuigen dat de regels rond de speekseltest voor medicijngebruikers anders moeten. De overheid overtuigde ons op haar beurt wel van het feit dat bovenstaande werkwijze ervoor zorgt dat mensen met ADHD die zich ‘netjes’ aan hun dosering dexamfetamine houden niet in de problemen komen. Ook niet als de voorgeschreven dosering een concentratie van meer dan 50 microgram oplevert. Zo is er toch een uitzondering voor medicijngebruikers.

Op ons verzoek heeft de overheid de teksten zo aangepast dat dit nu duidelijk is. Stelt het jou voldoende gerust? Of ben jij toch in de problemen gekomen ondanks een ingestuurd doktersrecept waaraan jij je netjes hield tijdens het bewuste bloedonderzoek? Mail ons! [email protected].

Lees ook onze andere informatie over ADHD en rijbewijs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.