Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

H3 Netwerk voor Hoofd-Hart-Hormonen-connectie en ADHD

|
6 reacties

Recent onderzoek laat zien dat ADHD, hartklachten en hormonale stemmingswisselingen vaak bij dezelfde mensen voorkomen. Vrouwen met ADHD hebben meer last van hart – en hormonale klachten dan gemiddeld en lopen hier onnodig lang mee rond.

Lancering H3-Netwerk door drie experts

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek, lanceren psychiater prof. dr. Sandra Kooij, cardioloog dr. Janneke Wittekoek en gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken op 8 maart 2023, Vrouwendag, het Hoofd-Hart-Hormonen (H3) Netwerk. Het H3-netwerk wordt het eerste niet gesponsorde dus geheel onafhankelijke medische online platform met als doel om geïntegreerde zorg te stimuleren en te faciliteren om zo de zorg voor vrouwen te verbeteren. Met het H3-netwerk wordt kennis voor zowel professional als patiënt toegankelijker, waardoor vrouwen sneller en beter behandeld kunnen worden.

Vrouwen met ADHD meer last van hart – en hormonale klachten

Het is al langer bekend dat een groot aantal vrouwen onnodig lang rondloopt met gezondheidsklachten. Zo blijkt dat vrouwen met bijvoorbeeld ADHD bovengemiddeld vaak last hebben van hormonale stemmingswisselingen/depressie en hartklachten, vooral in de periode rond de overgang. Ook zijn er nog veel misverstanden over bijvoorbeeld ADHD bij vrouwen, hartproblemen bij vrouwen, de overgang en hormoontherapie, waardoor vrouwen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben en/of onnodig lang op de wachtlijst staan: de ultieme reden om het H3-netwerk te creëren.

Als cardioloog houd ik me al jaren bezig met hartklachten bij vrouwen. De laatste tien jaar zie ik steeds vaker dat deze klachten voortkomen uit een stukje onderliggend psychisch lijden of hormonale problemen. Daarom is het belangrijk om de juiste zorg te integreren en krachten te bundelen”, zegt cardioloog dr.Janneke Wittekoek.

35% van de vrouwen met hartklachten heeft ook ADHD

Mannen en vrouwen hebben even vaak ADHD. Bij vrouwen wordt dit echter vaak pas ontdekt tijdens de overgang. Uit recent onderzoek van PsyQ is naar voren gekomen dat vrouwen met ADHD twee tot drie keer zo vaak premenstruele, postnatale en overgangsklachten hebben als de algemene bevolking. Uit een screening bij HeartLife Klinieken scoorde meer dan 1 op de 3 vrouwen met onbegrepen hartklachten ook positief op een scorelijst voor ADHD.

“Ons onderzoek is nu gericht op ADHD, maar we verwachten dat ook vrouwen met andere psychische klachten zoals een bipolaire stoornis, PMDD, autismespectrumstoornis, angst en/of depressie vergelijkbare klachten hebben als vrouwen met ADHD. In de toekomst hopen we daar meer onderzoek naar te kunnen doen” , aldus psychiater prof. dr. Sandra Kooij. Voor al deze vrouwen specifieke klachten biedt het H3-netwerk hopelijk een uitkomst.

Empowerment van patiënt en professional

Via webinars, vragenlijsten en e-learnings stelt het H3-Netwerk kennis beschikbaar voor de zorgprofessional en ervaringsdeskundige. “Vrouwen staan nu bijvoorbeeld op de wachtlijst bij zowel een psychiater als bij een gynaecoloog. Door de multidisciplinaire samenwerking te stimuleren en faciliteren wint de patiënt tijd en kan zij eerder geholpen worden,” zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken.

Tot slot; “We willen dat zoveel mogelijk zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen zich bij ons aansluiten om het H3-netwerk nog meer kracht en samenwerking te kunnen laten bieden.”   

Op woensdag 8 maart wordt het H3-netwerk officieel gelanceerd via www.h3-netwerk.nl.

(bron: www.heartlife.nl)

Meer over ADHD bij vrouwen (o.a. hormonen, eerder onderzoek van Sandra Kooij)

Luister ook deze NRC-podcast over het H3-Netwerk en ADHD bij vrouwen

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Daniëlle Caron
  15 maart 2023 09:04

  Ik ben bijna 52 en weet sinds mijn 44e dat ik ADD heb. Dexamfetamine werkte goed om meer focus te genereren, meer met mn kop uit de ozonlaag te komen en beter bij mijn woordformulering te komen. Maar sinds een half jaar is dat beduidend minder. En dat heeft een 1-op-1 relatie met afnemend oestrogeen in mijn systeem. Hormoonsuppletie met Femoston bleek veel te laag, en daar kreeg ik ook gewrichtsproblemen van. De hoogst gedoseerde hoeveelheid estradiol in de Qlaira pil is voor mij optimaal. Maar die wisseling van een zgn menstruatiecyclus dus niet. Dan werkt de dex direct veel minder goed en functioneer ik dus ook veel minder goed. Om gelijkmatigheid te houden is het compromis nu de Zoely pil. Dat gaat, maar het houdt niet over. Best wrang als je weet dat er iets is dat wel werkt, maar niet beschikbaar is in een continuevorm. De HA heeft me doorverwezen naar een GGZ psych ter evaluatie vd medicatie (wachttijd > 1 jaar) en een gynaecoloog zonder ervaring met ADD. Het schiet niet op zo en ondertussen loopt mijn herscholing hier spaak op. Dahaaaag toekomst… Ik heb me wel gergistreerd als ervaringsdeskundige bij het H3 netwerk. Maar het zal wel weer jaren duren voor het iets oplevert, zoals meestal met dit soort processen.

  Beantwoorden
 • Mooi initiatief deze website, hulde aan de oprichtsters!
  Mijn ADD- diagnose is rond mijn 63 gesteld.
  Daarnaast worstel ik met ernstige slaapproblemen en weet ik sinds kort dat mijn hart niet meer goed functioneert prikkelbare longen, Glaucoom en mijn hele leven PDS.
  Graag kom ik in aanmerking voor uw Nieuwsbrief en stabiel oopen voor deelname aan onderzoek.

  Beantwoorden
 • Barbara Jansen
  11 maart 2023 08:11

  Wat een mooie nieuwe beweging en initiatieven. Ik ben 56 jaar en heb in een heel vroeg stadium (6de klas lagere school) al de diagnose ADHD gekregen. Later in mijn leven nog 3 keer door onderzoek en door neurofeedback. Ik herken me in hormonale disbalans, extreme onrust, stemmingswisselingen en impulsiviteit. Door angststoornis in 2013/2015 ook 4 jaar slaapproblemen gehad. Inmiddels is dit door medicatie opgelost. Ik zou graag met het onderzoek in welke vorm dan willen participeren.

  Beantwoorden
 • Wanda Groffen-Heijboer
  10 maart 2023 19:24

  Ik ben echt op zoek naar hulp hierover. Ik ben 47 jaar heb sinds 2019 klachten, dat ik eens in de zoveel tijd rond 11 uur in de ochtend (heb voor een internist alle meldingen naar mijn cheffin opgezocht). Out of the blue eerst warm in mijn hoofd word. Dan alsof mijn ventiel open gaat, verlies ik alle energie. Ik word zo misselijk. Dat gaat pas over wanneer ik heb overgegeven. Artsen kunnen behalve hoge leverwaarden, lage vitamine d, laag ijzergehalte hoog fhm in mijn bloed niets vinden. Huisarts gooit het op paniekaanvallen. Krijg ik een psychologe van angsten een mindfullnessapp en moest ik de weekeinden stoppen met methylfenidaat. Wat echt niet lekker aanvoeldde. Ik vermoed echt dat het de overgang is, maar ik krijg mijn huisarts niet mee. Mijn collega raad rode klaver aan, maar gaat dit samen met methylfenidaat. Ik hoop zo, dat jullie mij kunnen helpen.

  Beantwoorden
 • Mieke Kaat
  7 maart 2023 00:49

  Beste dames fantastisch nieuws top !
  Ik vraag mij alleen af of er voor vrouwen die de overgang al voorbij zijn ook onderzoek komt. Ik ben nl 67 en weet sinds bijna 1 jaar dat ik adhd heb. Nu loop ik wel in een wereld waar ik niet weet wat mij het beste kan helpen. Ik heb Lada en de ziekte van Hashimoto. Ik zeg dit niet allen voor mezelf. Er bestaat echt ook een grote groep oudere vrouwen. Ik ga zeker de podcast beluisteren. Heel hartelijk dank voor jullie enorme betrokkenheid en inzet. Veel succes zal jullie volgen. Veel liefs 💋

  Beantwoorden
 • Henny van de Hoef
  6 maart 2023 21:24

  Ik heb mijn hele leven al veel meer last van hormonen door mijn ADD. Dat had ik graag eerder willen weten. Nu pas op mijn 40ste. Mijn dochter met autisme is daar ook heel gevoelig voor.
  Ik vraag me ook af, door de jaren lange stress doet met mijn hart, zeker nu ik lees de combi met ADD. Spanning is er altijd.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam