Recent onderzoek laat zien dat ADHD, hartklachten en hormonale stemmingswisselingen vaak bij dezelfde mensen voorkomen. Vrouwen met ADHD hebben meer last van hart – en hormonale klachten dan gemiddeld en lopen hier onnodig lang mee rond.
Lancering H3-Netwerk door drie experts
Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek, lanceren psychiater prof. dr. Sandra Kooij, cardioloog dr. Janneke Wittekoek en gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken op 8 maart 2023, Vrouwendag, het Hoofd-Hart-Hormonen (H3) Netwerk. Het H3-netwerk wordt het eerste niet gesponsorde dus geheel onafhankelijke medische online platform met als doel om geïntegreerde zorg te stimuleren en te faciliteren om zo de zorg voor vrouwen te verbeteren. Met het H3-netwerk wordt kennis voor zowel professional als patiënt toegankelijker, waardoor vrouwen sneller en beter behandeld kunnen worden.
Vrouwen met ADHD meer last van hart – en hormonale klachten
Het is al langer bekend dat een groot aantal vrouwen onnodig lang rondloopt met gezondheidsklachten. Zo blijkt dat vrouwen met bijvoorbeeld ADHD bovengemiddeld vaak last hebben van hormonale stemmingswisselingen/depressie en hartklachten, vooral in de periode rond de overgang. Ook zijn er nog veel misverstanden over bijvoorbeeld ADHD bij vrouwen, hartproblemen bij vrouwen, de overgang en hormoontherapie, waardoor vrouwen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben en/of onnodig lang op de wachtlijst staan: de ultieme reden om het H3-netwerk te creëren.
“Als cardioloog houd ik me al jaren bezig met hartklachten bij vrouwen. De laatste tien jaar zie ik steeds vaker dat deze klachten voortkomen uit een stukje onderliggend psychisch lijden of hormonale problemen. Daarom is het belangrijk om de juiste zorg te integreren en krachten te bundelen”, zegt cardioloog dr.Janneke Wittekoek.
35% van de vrouwen met hartklachten heeft ook ADHD
Mannen en vrouwen hebben even vaak ADHD. Bij vrouwen wordt dit echter vaak pas ontdekt tijdens de overgang. Uit recent onderzoek van PsyQ is naar voren gekomen dat vrouwen met ADHD twee tot drie keer zo vaak premenstruele, postnatale en overgangsklachten hebben als de algemene bevolking. Uit een screening bij HeartLife Klinieken scoorde meer dan 1 op de 3 vrouwen met onbegrepen hartklachten ook positief op een scorelijst voor ADHD.
“Ons onderzoek is nu gericht op ADHD, maar we verwachten dat ook vrouwen met andere psychische klachten zoals een bipolaire stoornis, PMDD, autismespectrumstoornis, angst en/of depressie vergelijkbare klachten hebben als vrouwen met ADHD. In de toekomst hopen we daar meer onderzoek naar te kunnen doen” , aldus psychiater prof. dr. Sandra Kooij. Voor al deze vrouwen specifieke klachten biedt het H3-netwerk hopelijk een uitkomst.
Empowerment van patiënt en professional
Via webinars, vragenlijsten en e-learnings stelt het H3-Netwerk kennis beschikbaar voor de zorgprofessional en ervaringsdeskundige. “Vrouwen staan nu bijvoorbeeld op de wachtlijst bij zowel een psychiater als bij een gynaecoloog. Door de multidisciplinaire samenwerking te stimuleren en faciliteren wint de patiënt tijd en kan zij eerder geholpen worden,” zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken.
Tot slot; “We willen dat zoveel mogelijk zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen zich bij ons aansluiten om het H3-netwerk nog meer kracht en samenwerking te kunnen laten bieden.”
Op woensdag 8 maart wordt het H3-netwerk officieel gelanceerd via www.h3-netwerk.nl.
(bron: www.heartlife.nl)
Meer over ADHD bij vrouwen (o.a. hormonen, eerder onderzoek van Sandra Kooij)
Luister ook deze NRC-podcast over het H3-Netwerk en ADHD bij vrouwen
15 reacties. Reactie plaatsen
Super dit. Denk dat elke adhd vrouw dit herkent en blij is dat er erkenning is en ze ‘Toch niet gek’ zijn of zich aanstellen.
Denk dat t lastig te omschrijven is hoe het mogelijk is dat je soms niet jezelf bent, dit zelf ziet en ervaart, niet zo wil reageren of voelen en je er geen vinger op kunt leggen waarom je zo doet of je zo voelt. En het bijna onmogelijk is er iets aan te doen, behalve wachten tot het na een paar dagen hopelijk weer beter word.
De rollercoaster van hormonen is echt heftig. En ik word me er nu op mn 36e pas echt bewust van (focus altijd op iedereen om me heen, vergeet mezelf ).
Pubertijd, zwangereschap en nasleep, vervroegde overgangsklachten???, altijd heel heftig reageren op hormonale anticonceptie. Alles krijgt een plekje
Ik lees dit en denk.. dit past precies bij mij.
Een aantal jaren terug kreeg ik bovenmatig veel pré-overgangsklachten. Dusdanig dat ik besloten had om een ingreep te doen zodat ik niet meer ongesteld zou kunnen worden.
Veel meer last van angst/achterdocht bepaalde periode in de maand en idd jaren geleden constateerde ik dat mijn hart soms wat raar deed. Niet dusdanig dat ik naar een arts moest maar wel dat ik dacht; ik stap niet meer in een spaceshot of achtbaan. Kreeg er blauwe lippen van.
Omdat ik zo’n last had van angst/achterdocht naar de huisarts gegaan.
Deze schreef als 1ste stap de pil voor. Sindsdien veel minder last. Nu 5 jaar later en 46 jaar inmiddels dacht ik wel te kunnen stoppen met de pil. In wat blijkt.. alle adhd symptomen komen terug. Ongefocust, vergeetachtig, alles laten vallen;armen zwaaien alle kanten op, impulsiever en ja hoor… angstiger/zorgelijker over alles.
Vandaag besloten om dan toch maar weer aan de pil te gaan.
Ik hou van naturel, maar voor mezelf en mijn omgeving is dit beter. Ook kom ik beter uit de verf op mijn werk.
Hoi hoi, op mijn 19e diagnose ADD gekregen. Inmiddels bijna 35 en jaren lang redelijk stabiel geweest zonder medicatie. 11 weken geleden bevallen van een prachtige zoon, na een heftige zwangerschap met veel complicaties. (inseminatie, longembolie, zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging) na een aantal weken bleek ik een postnatale depressie te hebben. Het gaat met beweging en strak ritme redelijk goed. Maar mijn ADD is mega versterkt op het moment. Alles komt enorm binnen, concentratie is ruk, bezorgd/angstig en ben mega snel overprikkeld. Ik twijfelde steeds meer of ik niet meer baat heb bij medicatie voor de ADD i.p.v. oxazepam. Enkel kreeg ik hartkloppingen van de ritalin en concerta en werd ik down. Dus heel happig ben ik er niet op. Zijn jullie bekend met dit soort klachten bij vrouwen na de zwangerschap?
Groeten Hannie
Beste Hannie,
Postnatale depressie komt obv onderzoek van Sandra Kooij e.a. voor bij 60% vd vrouwen met ADD/ADHD… niet gering dus. Dan verergeren symptomen van de aandacht ook inderdaad. Heel vervelend en nog erg onbekend. Wij raden je aan lid te worden van het H3 Netwerk, zodat ze al je vragen kunt stellen en van elkaar en de professionals kunt leren.
Mooie ontdekking dit, goede ontwikkeling. Hier ook een opeenstapeling van “vage klachten”, niet serieus genomen of serieus genoeg gevonden door mijzelf of huisarts maar al heel lang het gevoel er wel wat mee te moeten.
Klinkt als eindelijk een doorbraak en (h)erkenning.. maar dan is nog steeds de vraag hoe ga ik hiermee naar mijn huisarts? En wat is dan het doel? Een endocrinoloog of cardioloog bezoeken om toch verder te kijken dan ze tot nu toe wilden?
Op de site van het netwerk zelf staan geen contactgegevens. Wellicht krijg ik via deze weg een antwoord op mijn vraag?
Alvast bedankt!
Dag Leonie, je kunt je aanmelden bij het H3-Netwerk als ervaringadeskundige. dat kost je wel 25 euro per jaar: https://www.h3-netwerk.nl/aanmelden/
Ik kom dit nu pas tegen, vandaar mijn late reaktie. Mijn naam is Barbara (47jaar). Even kort en krachtig. Diagnose ADD op mijn 32-ste. Zinds vorig jaar vage hartklachten.. Alles nagekeken en gelukkig niets gevonden, maar de klachten blijven. Vanaf pubertijd last van drepressieve periodes. Bekend met PCOS. Ik weet af en toe niet wat ik met mezelf aan moet.
Ik ben 53 en heb adhd gediagnosticeerd op m n 46 ste.
Ik slik venlafaxine en “de pil” omdat ik tegen overgangsklachten aan loop wilde de HA vanwege mijn leeftijd de pil te stoppen.
Ik heb 3 jaar terug ook adhd medicatie geslikt maar gaf veel lichamelijke bijwerkingen dus daarmee gestopt.
Lang verhaal kort te maken is er een kliniek ergens in Nederland met overgangsklachten en adhd die mij kan helpen ?
dag Ellen, we hebben je vraag doorgestuurd naar Sandra Kooij.
Ik ben bijna 52 en weet sinds mijn 44e dat ik ADD heb. Dexamfetamine werkte goed om meer focus te genereren, meer met mn kop uit de ozonlaag te komen en beter bij mijn woordformulering te komen. Maar sinds een half jaar is dat beduidend minder. En dat heeft een 1-op-1 relatie met afnemend oestrogeen in mijn systeem. Hormoonsuppletie met Femoston bleek veel te laag, en daar kreeg ik ook gewrichtsproblemen van. De hoogst gedoseerde hoeveelheid estradiol in de Qlaira pil is voor mij optimaal. Maar die wisseling van een zgn menstruatiecyclus dus niet. Dan werkt de dex direct veel minder goed en functioneer ik dus ook veel minder goed. Om gelijkmatigheid te houden is het compromis nu de Zoely pil. Dat gaat, maar het houdt niet over. Best wrang als je weet dat er iets is dat wel werkt, maar niet beschikbaar is in een continuevorm. De HA heeft me doorverwezen naar een GGZ psych ter evaluatie vd medicatie (wachttijd > 1 jaar) en een gynaecoloog zonder ervaring met ADD. Het schiet niet op zo en ondertussen loopt mijn herscholing hier spaak op. Dahaaaag toekomst… Ik heb me wel gergistreerd als ervaringsdeskundige bij het H3 netwerk. Maar het zal wel weer jaren duren voor het iets oplevert, zoals meestal met dit soort processen.
Mooi initiatief deze website, hulde aan de oprichtsters!
Mijn ADD- diagnose is rond mijn 63 gesteld.
Daarnaast worstel ik met ernstige slaapproblemen en weet ik sinds kort dat mijn hart niet meer goed functioneert prikkelbare longen, Glaucoom en mijn hele leven PDS.
Graag kom ik in aanmerking voor uw Nieuwsbrief en stabiel oopen voor deelname aan onderzoek.
Wat een mooie nieuwe beweging en initiatieven. Ik ben 56 jaar en heb in een heel vroeg stadium (6de klas lagere school) al de diagnose ADHD gekregen. Later in mijn leven nog 3 keer door onderzoek en door neurofeedback. Ik herken me in hormonale disbalans, extreme onrust, stemmingswisselingen en impulsiviteit. Door angststoornis in 2013/2015 ook 4 jaar slaapproblemen gehad. Inmiddels is dit door medicatie opgelost. Ik zou graag met het onderzoek in welke vorm dan willen participeren.
Ik ben echt op zoek naar hulp hierover. Ik ben 47 jaar heb sinds 2019 klachten, dat ik eens in de zoveel tijd rond 11 uur in de ochtend (heb voor een internist alle meldingen naar mijn cheffin opgezocht). Out of the blue eerst warm in mijn hoofd word. Dan alsof mijn ventiel open gaat, verlies ik alle energie. Ik word zo misselijk. Dat gaat pas over wanneer ik heb overgegeven. Artsen kunnen behalve hoge leverwaarden, lage vitamine d, laag ijzergehalte hoog fhm in mijn bloed niets vinden. Huisarts gooit het op paniekaanvallen. Krijg ik een psychologe van angsten een mindfullnessapp en moest ik de weekeinden stoppen met methylfenidaat. Wat echt niet lekker aanvoeldde. Ik vermoed echt dat het de overgang is, maar ik krijg mijn huisarts niet mee. Mijn collega raad rode klaver aan, maar gaat dit samen met methylfenidaat. Ik hoop zo, dat jullie mij kunnen helpen.
Beste dames fantastisch nieuws top !
Ik vraag mij alleen af of er voor vrouwen die de overgang al voorbij zijn ook onderzoek komt. Ik ben nl 67 en weet sinds bijna 1 jaar dat ik adhd heb. Nu loop ik wel in een wereld waar ik niet weet wat mij het beste kan helpen. Ik heb Lada en de ziekte van Hashimoto. Ik zeg dit niet allen voor mezelf. Er bestaat echt ook een grote groep oudere vrouwen. Ik ga zeker de podcast beluisteren. Heel hartelijk dank voor jullie enorme betrokkenheid en inzet. Veel succes zal jullie volgen. Veel liefs 💋
Ik heb mijn hele leven al veel meer last van hormonen door mijn ADD. Dat had ik graag eerder willen weten. Nu pas op mijn 40ste. Mijn dochter met autisme is daar ook heel gevoelig voor.
Ik vraag me ook af, door de jaren lange stress doet met mijn hart, zeker nu ik lees de combi met ADD. Spanning is er altijd.