Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Informatie over zorgverzekering en ADHD 2023

|
7 reacties

Als je ADHD hebt en hiervoor medicatie gebruikt, is december altijd het moment om te checken of je nog de beste zorgverzekering hebt voor het komende jaar. Wij verzamelen informatie over zorgverzekering en ADHD 2023 om je hier een beetje bij te helpen.

Informatie over vergoeding van ADHD-medicatie

Het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen van PsyQ maakt elk jaar een heldere en complete brief voor haar cliënten die ADHD-medicatie (willen) gebruiken. Deze brief ADHD-medicatie 2023 geeft een overzicht van vergoedingen van (bijna) alle ADHD-medicatie. Geweldig dat wij deze schat aan informatie mogen delen via onze website.

Wat ‘highlights’ uit de brief:

 • ook in 2023 vergoedt de DSW-groep alle apotheekbereide ADHD-medicatie (methylfenidaat én dexamfetamine) van Regenboog Apotheek vanuit de basisverzekering. Alle andere verzekeraars vergoeden dit niet. Omdat de medicatie NIET in het GVS zit, betaal je in dat geval alles zelf. De Eigen Bijdrage van maximaal € 250,- geldt dan namelijk ook niet
 • Uitzondering is DEXmethylfenidaat Regenboog. Dit moeten alle verzekeraars uit het basispakket vergoeden als je eerst methylfenidaat of dexamfetamine hebt gebruikt. Dat moet je arts dan op het recept vermelden
 • Voor Elvanse en Tentin (dexamfetamine) gelden nog steeds terugbetaalregelingen waarmee in  in principe de gehele Eigen Bijdrage van € 250,- terugkrijgt
 • Je arts mag pas dexamfetamine voorschrijven nadat eerst methylfenidaat is geprobeerd, zonder (voldoende) effect. Je arts moet dit ook op het recept vermelden, anders betaal je mogelijk zelf de rekeningen voor de dexamfetamine.
Check je zorgpolis op vergoeding van ‘niet gecontracteerde zorg’

Verschillende polissen die in 2022 nog een restitutiepolis waren, zijn dat in 2023 niet meer. Ze zijn veranderd in een combinatiepolis. Vooral voor GGZ en wijkverpleging is er dan vaak alleen nog volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Check dus goed jouw polis, als je in 2022 een restitutiepolis had en als je in 2023 GGZ-zorg en/of andere (dure) zorg nodig hebt. Als jouw polis een combinatiepolis is geworden en jouw zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener of het ziekenhuis van jouw voorkeur, is de vergoeding vaak maar 75% in plaats van 100%. (bron: dit bericht van MIND).

Podcast met algemene tips over ‘slim verzekeren’

Luister ook naar de aflevering Zorgverzekeringen en ADHD van de podcast serie ADHD Dingen.
Daarin krijg je uitleg over het verschil tussen Eigen Risico en Eigen Bijdrage, premieverschillen bij verschillende soorten aanvullende verzekeringen etc.

De gemeentepolis:  zorgverzekering die weinig mensen kennen

De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. Als jij tot deze doelgroep behoort, is het slim om te kijken of jouw gemeente die ook aanbiedt. Ruim 300 gemeenten bieden zo’n zorgverzekering aan. Met lage premiekosten, vaak géén eigen risico en een goede aanvullende verzekering. NB: Deze verzekeringen vind je niet terug in de online-verzekeringsvergelijkers.

Kijk hier voor meer informatie over dexamfetamine (zoals beschikbaarheid, vergoedingen en terugbetaalregelingen).

 

7 reacties. Reactie plaatsen

 • Mark Vijfschaft
  16 december 2022 12:15

  Als het in dit artikel over DWS gaat, wordt dan DSW bedoeld?

  Beantwoorden
 • “Je arts mag pas dexamfetamine voorschrijven nadat eerst methylfenidaat is geprobeerd, zonder (voldoende) effect. Je arts moet dit ook op het recept vermelden, anders betaal je mogelijk zelf de rekeningen voor de dexamfetamine.” –> Moest dit altijd al op het recept staan? En geldt dit dan ook voor elvanse?

  Beantwoorden
 • Wat ik niet begrijp is het gedoe rond niet-gecontracteerde zorgverleners: als een zorgverlener zich uit de markt prijst en/of niet voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraar dan zijn er 3 mogelijkheden:

  1. Je zegt tegen de zorgverlener dat hij maar een contract moet sluiten.
  2. Je kiest in overleg met je zorgverzekeraar een gecontracteerde zorgverlener.
  3. Je betaalt de zorgverlener uit eigen zak en bepaalt zelf of h(z)ij dat waard is.

  Beantwoorden
 • Beste impuls,

  Dank voor de uitgebreide brief over zorgverzekeraars.

  Wat ik lastig vind ik dat het een hele lap met tekst waar ik moeilijk kan volgen wat er staat.
  Is het mogelijk dat dit soort brieven meer in tekstblokken gezet kan werken met er boven het onderwerp?

  Met vriendelijke groet
  Ina Terlouw

  Beantwoorden
  • Beste Ina, wij stellen deze brief niet op, dat doet PsyQ. Wij delen hem alleen dankbaar via onze website omdat er zo veel goede informatie in staat.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam