Nog steeds geen oplossing voor o.a. dexamfetamine en speekseltest

|

Als je dexamfetamine voor je ADHD gebruikt heb je nog steeds een probleem als je de weg op wil. Een speekseltest kan zomaar positief uitpakken terwijl je gewoon netjes je voorgeschreven medicatie gebruikt. Ondanks de belofte van de minister om dit probleem op te lossen is er nog niets gebeurd. En dat terwijl een grote groep patiënten hier last van heeft

Mee naar het politieburo

Begin juli trok apothekersorganisatie KNMP daarom aan de bel. In radio- en tv uitzendingen van Een Vandaag vertellen patiënten (een die medicinale cannabis gebruikt, een die een zware pijnstiller gebruikt) hoe zij bij een speekseltest positief getest werden en wat er volgde: een bekend verhaal van ‘mee naar het buro, urenlang wachten, bloedtest die ook een positieve uitslag geeft en inname van het rijbewijs’. We kennen het verhaal al van Jeroen met ADHD, die 2 jaar geleden hetzelfde meemaakte. Overigens heeft hij uiteindelijk gelijk gekregen van de rechter.

Crimineel

Een behandeling alsof je een crimineel bent. Dat kan en mag echt niet, zo stelt ook een woordvoerder van de KNMP in Een Vandaag. Bij patiënten die een medicijn dagelijks gebruiken treedt er gewenning op waardoor ze prima kunnen rijden. Daar is niets crimineels aan. De doseringen die bij de speekseltest gehanteerd worden gelden simpelweg niet voor deze groep.

De KNMP roept de betrokken ministeries op nu echt snel met een wetswijziging te komen. Het kan niet zo zijn dat patiënten volgens de rijgeschiktheidsadviezen van het ene ministerie gewoon mogen autorijden en dat ze tegelijkertijd het andere ministerie hen als wetsovertreders straft.

Wij hopen uiteraard dat de noodkreet van de KNMP effect heeft.

Lees het nieuwsbericht van de KNMP met daarin de fragmenten van de Een Vandaag uitzendingen.

Meer over ADHD, rijbewijs en dexamfetamine op onze pagina ADHD en rijbewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.