Onderzoek VU: ‘ADHD medicatie verbetert schoolprestaties niet’

|
18 reacties

Opmerkelijke uitkomsten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam: ADHD medicatie verbetert wél vaak het gedrag van kinderen met ADHD maar niet de schoolprestaties.

Advies aan behandelaren

Voor het eerst is naar deze samenhang een grote studie gedaan, zo is te lezen in een artikel in de Volkskrant. De onderzoekers adviseren  behandelaren om géén ADHD medicatie meer voor te schrijven met het doel leerprestaties beter te krijgen, aldus het artikel.

Niet beter lezen of spellen

De onderzoekers ontdekten dat kinderen na een paar dagen tot een paar weken slikken niet beter lezen of spellen dan kinderen die een neppil kregen. De kwaliteit van rekenen ging wel iets vooruit, maar dit was een verwaarloosbare verbetering, aldus een van de onderzoekers.

Interessant onderzoek. Wel vragen wij ons af of een paar dagen of weken voldoende is om – naast gedragsverbetering- daadwerkelijk betere schoolprestataties te kunnen verwachten.

ADHD medicatie als studiepil

Daarnaast zijn deze uitkomsten ook relevant in verband met de toename van het gebruik van ADHD medicatie met als enig doel schoolprestaties te verbeteren. En dan in het bijzonder door scholieren en studenten die geen diagnose hebben maar de pillen louter als een ‘studiepil’ gebruiken. Hoe zinvol is dit dan? of is een eventueel positief effect daarvan ook louter een placebo effect?

Jouw ervaring?

We zijn benieuwd naar jouw ervaring!
Haalt jouw kind wel betere schoolresultaten sinds het ADHD-medicatie gebruikt?
Gebruik jij ADHD medicatie puur om beter te presteren bij examens of tentamens? En werkt dit?

Laat het ons weten, door je reactie op dit bericht te geven.

Meer weten?

LEES HIER het wetenschappelijke artikel. Onder ‘Discussion’ merken de onderzoekers op dat er op langere termijn mogelijk wel positieve resultaten van methylfenidaat op schoolprestaties is. De onderzoeken in deze meta analyse hebben alleen op korte termijn de verschillen gemeten.

LEES HIER het bericht in de Volkskrant

Meer weten over medicatie? KIJK HIER

18 reacties. Reactie plaatsen

 • Mijn zoon had zeker wel baat bij de medicatie. Hij kon zich hierdoor veel beter concentreren wat leidde tot ‘beter’ resultaat. De kennis was daarvoor ook aanwezig, maar kwam door concentratiegebrek niet tot resultaat….

  Beantwoorden
 • Ik denk dat de medicatie zeker helpt om meer op je eigen niveau te presteren. Ik heb pas medicatie toen ik al op het hbo zat. Het heeft mij vooral geholpen om mij te concentreren en de planning van alle toetsen te overzien. En om alles onder de knie te krijgen tijdens mijn stage. Er wordt nogal wat van je verwacht! Voor ik medicatie had volgde ik maar de helft van alle colleges, omdat ik halverwege de dag toch niks meer waard was. Na een halve dag school je me opvegen. En mijn eindstage trok ik niet, alles bij elkaar was het teveel. Toen ik medicatie had was mijn concentratie en energieniveau zoveel beter! En heb ik mijn eindstage ruim gehaald. Het gaat niet alleen over meetbare taal en rekencijfers..

  Beantwoorden
 • Zoon kan zich beter concentreren en hierdoor komt de uitgelegde lesstof beter binnen. Het heeft zijn cijfers iets verhoogd. Zou nog beter gaan als zijn begeleiding beter was.
  Er ontbreekt wel veel aan de pedagogische inzet van de leerkrachten.

  Beantwoorden
 • Bij deze mijn column over dit onderwerp!

  Beantwoorden
 • Ben er niet mee eens, mijn zoons hebben allebei ADHD en 1 slikt wel medicatie en ander niet. Ik moet eerlijk zeggen dat degene met medicatie het goed doet op school en betere leerprestaties heeft als degene zonder. Hij zegt zelf ook met de pillen kan ik de ruis (betere concentratie) weghalen. Hij is nu 19 en leert goed. Denk dat je idd niet elk kind op medicatie moet zetten als ze druk of lastig zijn. Maar ik weet dat het wel helpt bij mijn zoon. Jongste slikt geen medicatie, maar (krijgt er hoofdpijn van) maar heeft nog steeds geen opleiding afgerond. Dus ik zet hierbij grote vraagtekens bij. Zal het stukje wat je naar vernoemt invullen. Voor de wetenschap dan maar ?

  Beantwoorden
 • Mijn zoon zit in 3 Havo. 2 Havo heeft hij gedoubleerd. Hij moet keihard werken en krijgt hiervoor 4 middagen per week Studiebegeleiding. Hij wordt echt niet slimmer dankzij de medicatie, waarmee hij halverwege de tweede is begonnen. Maar doordat hij wat rustiger is, krijgt hij wel meer mee in de klas, en leest hij met iets meer aandacht zijn opdrachten. Dat helpt zeker in de prestaties.

  Beantwoorden
 • Gea van der Kooi
  31 maart 2018 15:55

  Ik ben positief over het gebruik van medicijnen bij ADHD. Voor mijn zoon had het wel degelijk effect op zijn schoolprestaties.

  Beantwoorden
 • Mijn dochter(11) geeft zelf heel duidelijk aan dat ze zich heel slecht kan concentreren en meer fouten maakt als ze haar medicatie vergeet.
  Slechte concentratie zorgt voor sneller fouten maken, dus ja, met medicatie gaat het dan, logisch, beter.
  Lezen en spellen heeft naar mijn idee minder van doen met concentratie, maar meer met kennis. Rekenen vergt meer concentratie.

  Beantwoorden
 • Karin Sijlaar
  31 maart 2018 10:22

  Ik weet niet wat ik lees!! Zonder medicatie presteert mijn zoon het niet om zijn huiswerk te kunnen maken, lukt opletten in de klas voor geen meter en is een proefwerk leren vrijwel onmogelijk!! Dus waar hálen jullie het vandaan, dat advies om geen medicatie met voor te schrijven?!?!

  Beantwoorden
 • ADD kind VWO6 dat goed kan leren en plannen; “zonder medicatie doe ik veel er echt veel langer over om iets te leren. Plannen dan ook moeilijk. Zonder medicatie raak ik zeer gefrustreerd omdat wat ik wel kan toch niet lukt”
  ADHD Kind H4: “zonder medicatie is t chaos in mijn hoofd., Ben ik heel onhandig, vergeet ik veel. Stoor ik anderen en mezelf in de klas. Studeren met medicatie gaat wel redelijk goed.

  Beide kinderen komen naast training en coaching en structuur thuis veel beter tot potentie met medicatie

  Beantwoorden
 • Misschien wordt het tijd de kinderen 3x per week een minuut of 10 te gaan masseren voor het slapen gaan. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dit niet alleen de schoolprestaties verbeterd maar veel meer positieve effecten heeft zoals beter slapen, rustiger, socialer en beter in hun vel. . Lees ook mijn blog hierover op mijn website.

  Beantwoorden
 • Angelique dejonghe
  31 maart 2018 07:19

  Daar dient het ook niet voor.
  Ze zijn gemaakt om rustiger te worden zodat ze hun beter kunnen concentreren.
  En dat doen ze wel perfect.

  Beantwoorden
 • Het doel schoolprestaties verbeteren is volgens mij bij geen enkele ouder van een ADHD kind aan de orde. Daarbij gaan er vaak maanden overheen voor men de juiste dosering en pil heeft gevonden. Kwam deze net tegen bij een groep voor ouders met kinderen met ADHD en toevallig allemaal verbetering schoolprestaties! En zelf heb ik 3 kinderen met deze medicatie. Dus weer een onderzoek van lik mijn vestje

  Beantwoorden
 • Doordat je je beter kunt concentreren, gaan je prestaties vooruit op school. Mits je natuurlijk gaat leren. Duh.

  Beantwoorden
 • William Bouman
  30 maart 2018 17:55

  Wel een verbetering in schoolprestaties vanwege betere concentratie maar lost zeker niet alles op.

  Beantwoorden
 • Natalie van gastel
  30 maart 2018 15:10

  Als volwassenen gebruik ik 2 x 5 mg dexamfetamine. Als ik kreeg ik het lezen moeizaam aangeleerd (letter/klank koppeling) als ik mij zoon voorlees kwam dit er hakkelend uit. Na een half jaar ging het steeds beter. Ik heb nog steeds weinig gevoel voor taal. Maar het lezen gaat veel sneller en met minder fouten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.