Ont-ADHD’en voor een verzekering?

|
6 reacties

De diagnose AD(H)D betekent voor veel mensen het begin van meer grip op hun leven. Maar diezelfde helpende diagnose wordt een knellend label als je gewoon wil meedoen in de maatschappij. Zo kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wel vergeten. Joost (39) dacht dit creatief op te lossen: hij heeft zich laten ont-ADHD’en. Maar kreeg nul op rekest.

Tekst: Joost de Koning

Zoals vermoedelijk velen van jullie liep ik tegen mijzelf aan als jong volwassene (20 jaar). Ik volgde op dat moment een hbo-studie en woonde op mijzelf. Ik voelde me onrustig en kon me niet altijd goed concentreren.

Lichte vorm van ADHD

Na meerdere gesprekken met een psychiater concludeerde die dat ik een lichte vorm van ADHD had. Ik was erg blij dat ik hiermee een hoop zaken kon verklaren. Het voelde als een soort thuiskomen. Ik kreeg begeleiding vanuit de ggz-instelling in de vorm van een lotgenotengroep met ondersteuning van medicatie. Die combinatie hielp mij erg. Binnen 4 jaar rondde ik mijn studie af, waarna ik ben gestopt met de medicatie.

Onrust vormt geen beperking meer

Vanaf toen ging het eigenlijk prima met mij en nog steeds. Ik heb een onderneming in de telecombranche opgericht waar we nu met 15 collega’s werken. Ik gebruik al jaren geen medicatie meer. Natuurlijk voel ik ook nog weleens onrust in mijzelf. Maar het beperkt me niet meer in mijn functioneren. Hoe ouder ik word hoe meer ik denk dat de wereld om mij heen soms veel gekker is dan ikzelf.

Ongewenst label

Die gekte komt soms uit een wel heel onverwachtse hoek, zo ontdekte ik. Bijvoorbeeld wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wilt afsluiten, zoals ik 10 jaar geleden wilde doen. Want ook al heeft de ADHD-diagnose mij zeker wat gebracht, op dat moment werd het vooral een ongewenst label. Na het invullen van de hele papierwinkel kwam de conclusie dat ik wel verzekerd kon worden maar dat mijn hele geestelijk gezondheid uitgesloten was bij de dekking.

Groot onrecht

Puur vanwege mijn diagnose ADHD. Ik heb toen bezwaar gemaakt tegen deze uitsluiting maar dat leverde niets op. Uiteindelijk heb ik mij, onder protest, toch verzekerd met deze clausule. Maar ik nam mij voor om het er niet bij te laten zitten. Ik ervoer dit als een groot onrecht. Waarom kreeg ik die uitsluiting en moest ik bovendien exact dezelfde premie betalen als iemand zonder ADHD die wel volledig verzekerd is, inclusief geestelijke gezondheid?

Onderzoeken over ADHD als risico

Nu -10 jaar later- dacht ik: het is tijd om hier iets mee te doen. Mijn bedrijf loopt super en ik mankeer helemaal niets. Ik nam contact op met de maatschappij waar ik mijn AOV heb afgesloten en vroeg of ze mij opnieuw konden beoordelen. Dat deden ze, maar zonder resultaat. Ze bleven zich beroepen op verschillende onderzoeken die aantoonden dat mensen met ADHD een grote kans hebben om overwerkt te raken. Ookal wierp ik tegen dat dit weinig over mijn situatie zei. Een zelfstandig ondernemer die überhaupt besluit om zichzelf goed te verzekeren is al uitzonderlijk (1 op de 5).

Ont-ADHD’en dan maar?

Wat nu? Ik kwam op drie mogelijke vervolgstappen, mede na een gesprek met Impuls & Woortblind, waar ze al jaren met dit thema bezig zijn:

 • Juridische stappen zetten;
 • Een klacht indienen bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening);
 • Mijzelf ont-ADHD’en.
‘U voldoet niet meer aan de ADHD-criteria’

De laatste optie leek me nog het meest kansrijk. Als ik het label ooit heb gekregen kan ik er mogelijk ook weer vanaf. Rob Pereira, I & W-voorzitter en ADHD-arts die opkomt voor de belangen van mensen met ADHD, bracht me in contact met een collega-arts. Die stelde vast dat ik niet meer voldoe aan de criteria om een ADHD-diagnose te krijgen. Voor mij geen verassing. Maar het mooie is dat ik met deze uitslag officieel het inmiddels vooral knellende label ADHD niet meer heb. Ik ben ge-ont ADHD’t.

Waarom star vasthouden aan ADHD als risico?

Hoewel ik blij ben met het resultaat, heb ik er ook een erg dubbel gevoel over. Het is eigenlijk bizar dat je vanwege je ADHD wordt gediscrimineerd. Zeker als je bedenkt dat je met een juiste behandeling de nadelige kanten vaak prima onder controle hebt. Ik ben daar een levend voorbeeld van. Waarom zo star vasthouden aan een statisch beeld van ADHD als groot probleem en risico, terwijl de werkelijkheid zoveel genuanceerder is.

Helaas lijkt ont-ADHD’en anno 2021 nog steeds de enige optie om te krijgen waar je recht op hebt: een volwaardige AOV. Ik ben erg benieuwd hoe mijn verzekeraar hierop gaat reageren. Wordt vervolgd…

Verzekeraar zegt: eens ADHD, altijd ADHD

We zijn inmiddels een jaar verder. En helaas kreeg ik slecht nieuws van de verzekeraar. Ze passen de uitsluiting niet aan. Waarom? De arts kan wel vinden dat ik niet meer aan de ADHD-criteria voldoe. Maar ik heb in mijn studententijd nog een ADHD-behandeling gehad. Voor een verzekeraar nog ’te recent’ kennelijk. Dus ze blijven bij hun standpunt: verhoogd risico. Eens ADHD, altijd ADHD, lijkt dus het motto in verzekeringsland…in elk geval bij deze verzekeraar.

Meer over ADHD en verzekeringsdiscriminatie

Lees ons artikel ‘Met ADHD nog steeds geen AOV‘ en ons pleidooi voor meer maatwerk in ‘Ook met ADHD levenslang onverzekerd‘.

Jouw ervaring?

Heb jij ook ADHD/ADD en ervaar je problemen bij de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Meld die bij ons Meldpunt AOV.

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Ik heb net een levensverzekering aangevraagd vanwege de aankoop van een nieuwe woning en omdat ik ADHD heb gaat de premie van €22 naar €39 per maand. Waarom? Juist door mijn ADHD ben ik goed in mijn werk (op basis van het analyseren van gegeven zet ik doelgerichte acties uit in een bedrijf met 350 werknemers). Ik heb geen omgangsproblemen, ben nooit drugs gebruikt, drink soms een glas wijn, sport veel, ben kerngezond en gewoon eerlijk wat wordt “beloond” met €17 extra premie. Na het invullen kreeg ik binnen een half uur (’s avonds) het bericht dat mijn ADHD een risico vormt, geen navraag bij huisarts of wat dan ook. Alles op een rijtje zettend kan ik niet anders concluderen dat deze verzekeringsmaatschappij Credit Life, onderdeel van RheinLand Versicherungs AG, ADHD misbruiken om de premie omhoog te draaien zonder ook maar een beetje onderzoek te hebben gedaan of mijn ADHD daadwerkelijk een risico zou kunnen vormen.

  Beantwoorden
  • Julie Houben
   9 augustus 2022 08:42

   Beste Jan,

   Ik las jouw reactie onder ons bericht over ont-ADHD’en voor een AOV.
   Dat hierbij een aangepaste dekking voorkomt is algemeen, en nog enigszins verdedigbaar gezien de vele onderzoeken die aangeven dat ADHD verhoogd risico geeft op arbeidsuitval.
   Hoewel wij ook hier al jaren vechten voor meer maatwerk, omdat (succesvolle) ondernemers met ADHD niet matchen met de deelnemers aan de meeste onderzoeken, omdat dit mensen zijn die echt veel last hebben van hun ADHD.
   Een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden bij ADHD is bij mijn weten nog niet eerder door een verzekeraar aangewend om de premie voor een levensverzekering te verhogen.
   Ik zou het zeker eens bij een andere maatschappij proberen! Laat ons weten hoe dit verder gaat, zo kunnen we ook anderen weer informeren.
   Julie Houben – Impuls & Woortblind

   Beantwoorden
 • Hier hetzelfde. Heb zojuist de polis geweigerd van een AOV bij Loyalis. Ook ik met mijn ADD kreeg een uitsluiting voor welke psychische klachten dan ook, zelfs inclusief psychosomatische klachten. En dat zonder korting op de premie. Extra pijnlijk is dat ik de diagnose slechts enkele maanden heb, en de AOV aanvroeg in verband met de aankoop van een nieuw huis. Wat natuurlijk deels de reden is dat ik klachten kreeg; werk, huis zoeken, trouwen, erg druk allemaal tegelijkertijd.

  Nu ik behandeld word is het probleem wat ik had eigenlijk weg. Tenslotte is het échte risico ongediagnosticeerde AD(H)D, en niet de behandelde. Ik baal dat ik uitgesloten word van vele oorzaken van arbeidsongeschiktheid die niets te maken hebben met mijn ADD, en wel vol zou moeten betalen. Ik werk al 20 jaar, ben misschien 10 dagen ziek geweest in al die 20 jaar, ga zelf altijd op zoek naar oplossingen voor mijn problemen en heb dus ook nu weer voorkomen dat ik uitviel, dankzij mijn eigen inzet en proactiviteit. Waar ik dus nu voor gestraft wordt. Men verzekert liever AD(H)D-ers zonder diagnose.

  Beantwoorden
 • Dat is frappant he. AD(H)D-ers zijn fantastische ondernemers. Ondernemers die dus de AOV premie inleggen. Maar een uitkering eruit halen bij verzuim/arbeidsongeschiktheid met als oorzaak burnout mogen ze dan niet!? Wel betalen, maar niet halen. Uit welke populatie halen AOV verzekeraars hun cijfers? Die uit de ondernemerspopulatie of de werknemerspopulatie?

  Ik denk dat burnout uitval een hoger percentage werknemers met AD(H)D laat zien dan onder de ondernemerspopulatie. Helaas staat de vraag over AD(H)D in de richtinglijn gezondheidsverklaring van het verbond van verzekeraars, samen met autisme en andere prachtige functionele vernieuwende breinen. Daarom is het zo belangrijk dat wij in onszelf blijven geloven en onze eigen dromen en verwachten blijven volgen. Dankje voor je artikel Joost.

  Beantwoorden
 • Je bent een mooi voorbeeld van iemand met ADHD die zijn weg vindt in de maatschappij. Ik vind het gaaf dat je je hebt ont-ADHD’t! Heel terecht ook. Veel succes met het halen van je recht op een verzekering. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat! 👍🏻🍀👍🏻

  Beantwoorden
 • Ik ben als vader apetrots dat mijn zoon zo helder verwoord welk onrecht mensen met een ADHD etiket wordt aangedaan .

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.