Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Ont-ADHD’en voor een verzekering

De diagnose AD(H)D betekent voor veel mensen het begin van meer grip op hun leven. Maar diezelfde helpende diagnose wordt een knellend label als je gewoon wil meedoen in de maatschappij. Zo kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wel vergeten. Joost (39) heeft dit creatief opgelost: hij heeft zich laten ont-ADHD’en. “Wel triest dat dit nodig is.”

Tekst: Joost de Koning

Zoals vermoedelijk velen van jullie liep ik tegen mijzelf aan als jong volwassene (20 jaar). Ik volgde op dat moment een hbo-studie en woonde op mijzelf. Ik voelde me onrustig en kon me niet altijd goed concentreren.

Lichte vorm van ADHD

Na meerdere gesprekken met een psychiater concludeerde die dat ik een lichte vorm van ADHD had. Ik was erg blij dat ik hiermee een hoop zaken kon verklaren. Het voelde als een soort thuiskomen. Ik kreeg begeleiding vanuit de ggz-instelling in de vorm van een lotgenotengroep met ondersteuning van medicatie. Die combinatie hielp mij erg. Binnen 4 jaar rondde ik mijn studie af, waarna ik ben gestopt met de medicatie.

Onrust vormt geen beperking meer

Vanaf toen ging het eigenlijk prima met mij en nog steeds. Ik heb een onderneming in de telecombranche opgericht waar we nu met 15 collega’s werken. Ik gebruik al jaren geen medicatie meer. Natuurlijk voel ik ook nog weleens onrust in mijzelf. Maar het beperkt me niet meer in mijn functioneren. Hoe ouder ik word hoe meer ik denk dat de wereld om mij heen soms veel gekker is dan ikzelf.

Ongewenst label

Die gekte komt soms uit een wel heel onverwachtse hoek, zo ontdekte ik. Bijvoorbeeld wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wilt afsluiten, zoals ik 10 jaar geleden wilde doen. Want ook al heeft de ADHD-diagnose mij zeker wat gebracht, op dat moment werd het vooral een ongewenst label. Na het invullen van de hele papierwinkel kwam de conclusie dat ik wel verzekerd kon worden maar dat mijn hele geestelijk gezondheid uitgesloten was bij de dekking.

Groot onrecht

Puur vanwege mijn diagnose ADHD. Ik heb toen bezwaar gemaakt tegen deze uitsluiting maar dat leverde niets op. Uiteindelijk heb ik mij, onder protest, toch verzekerd met deze clausule. Maar ik nam mij voor om het er niet bij te laten zitten. Ik ervoer dit als een groot onrecht. Waarom kreeg ik die uitsluiting en moest ik bovendien exact dezelfde premie betalen als iemand zonder ADHD die wel volledig verzekerd is, inclusief geestelijke gezondheid?

Onderzoeken over ADHD als risico

Nu -10 jaar later- dacht ik: het is tijd om hier iets mee te doen. Mijn bedrijf loopt super en ik mankeer helemaal niets. Ik nam contact op met de maatschappij waar ik mijn AOV heb afgesloten en vroeg of ze mij opnieuw konden beoordelen. Dat deden ze, maar zonder resultaat. Ze bleven zich beroepen op verschillende onderzoeken die aantoonden dat mensen met ADHD een grote kans hebben om overwerkt te raken. Ookal wierp ik tegen dat dit weinig over mijn situatie zei. Een zelfstandig ondernemer die überhaupt besluit om zichzelf goed te verzekeren is al uitzonderlijk (1 op de 5).

Ont-ADHD’en dan maar?

Wat nu? Ik kwam op drie mogelijke vervolgstappen, mede na een gesprek met Impuls & Woortblind, waar ze al jaren met dit thema bezig zijn:

  • Juridisch stappen zetten;
  • Een klacht indienen bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening);
  • Mijzelf ont-ADHD’en.
‘U voldoet niet meer aan de ADHD-criteria’

De laatste optie leek me nog het meest kansrijk. Als ik het label ooit heb gekregen kan ik er mogelijk ook weer vanaf. Rob Pereira, I & W-voorzitter en ADHD-arts die opkomt voor de belangen van mensen met ADHD, bracht me in contact met een collega-arts. Die stelde vast dat ik niet meer voldoe aan de criteria om een ADHD-diagnose te krijgen. Voor mij geen verassing. Maar het mooie is dat ik met deze uitslag officieel het inmiddels vooral knellende label ADHD niet meer heb. Ik ben ge-ont ADHD’t.

Waarom star vasthouden aan ADHD als risico?

Hoewel ik blij ben met het resultaat, heb ik er ook een erg dubbel gevoel over. Het is eigenlijk bizar dat je vanwege je ADHD wordt gediscrimineerd. Zeker als je bedenkt dat je met een juiste behandeling de nadelige kanten vaak prima onder controle hebt. Ik ben daar een levend voorbeeld van. Waarom zo star vasthouden aan een statisch beeld van ADHD als groot probleem en risico, terwijl de werkelijkheid zoveel genuanceerder is.

Helaas lijkt ont-ADHD’en anno 2021 nog steeds de enige optie om te krijgen waar je recht op hebt: een volwaardige AOV. Ik ben erg benieuwd hoe mijn verzekeraar hierop gaat reageren. Wordt vervolgd…

Jouw ervaring?

Heb jij ook ADHD/ADD en ervaar je problemen bij de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Mail ons: [email protected]

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam