Het College voor de Rechten van de Mens heeft een teleurstellende uitspraak gedaan in de zaak tegen zorgverzekeraar Achmea over de kwestie ‘discriminatie van mensen met ADHD. Volgens het College is er geen sprake van ‘verboden onderscheid’ jegens personen met AD(H)D bij het aanbieden van de aanvullende ziektekostenverzekering.
Discriminatieklacht ADHD tegen zorgverzekeraar
Op 26 juni was er bij het College voor de Rechten van de Mens een zitting over de discriminatieklacht van Impuls & Woortblind samen met de SUZAN!i, MIND en het ADHD Netwerk tegen Achmea, omdat Achmea de vergoeding voor de eigen bijdrage van langwerkende ADHD medicatie op maximaal € 200,- heeft gesteld voor 2018. Voor alle overige medicijnen geldt een maximum van € 750,-.
‘Het gaat om de toegang, niet om de inhoud’
De onderbouwing van het College is deze:
“De gelijkebehandelingswetgeving brengt niet mee dat een dienstverlener gehouden is het aanbod zo uit te breiden of in te richten dat iedereen, ongeacht zijn – in dit geval- handicap of chronische ziekte daarvan gebruik kan maken. Zo’n verstrekkende verplichting ligt niet in de gelijkebehandelingswetgeving besloten. De bescherming van de gelijkebehandelingswetgeving ziet, kort gezegd, op de toegang tot goederen en diensten en niet op de aard of inhoud ervan. Door de gevraagde dienst niet te leveren maken verweersters (Achmea, red.) daarom geen onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte jegens patiënten met AD(H)D.”
(citaat uit de uitspraak)
Als wij het goed begrijpen redeneert het College als volgt:
– mensen met AD(H)D hebben net als ieder ander toegang tot een aanvullende verzekering;
– daarmee voldoet Achmea aan de wet;
– dat de aard of inhoud voor hen anders is (lees: ze krijgen minder waar voor hun premiegeld dan andere verzekerden) doet niet ter zake.
Eén toegangspoort met daarachter een gangenstelsel
Als dit de invulling van de Wet Gelijke Behandeling voor Chronisch Zieken en Gehandicapten (WGBH/CZ) is, komen verzekeraars er wel heel gemakkelijk mee weg. Ze kunnen volstaan met één toegangspoort voor ‘hun diensten’: iedereen betaalt dezefde premie.
Maar daarachter is meteen een gangenstelsel voor mensen met en zonder en bepaalde ziekte:
– een gangetje waar je maximaal waar voor je geld krijgt;
– een gangetje waar je met minder genoegen moet nemen, bijvoorbeeld als je ADHD hebt.
Ons valt dat erg tegen van het College.
LEES HIER de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.
LEES HIER het verslag van de zitting op 26 juni j.l.
1 reactie. Reactie plaatsen
“ Discriminatie is het ongelijk behandelen of achterstellen van een bepaalde groep mensen. Bij deze bepaalde groep mensen wordt onderscheid gemaakt op basis van bepaalde zeer uiteenlopende kenmerken “
Dit is de definitie van discriminatie.
Inderdaad: een zwaar teleurstellend oordeel vh college ?