Sandra Kooij over ADHD bij volwassenen: ‘een uphill battle’

|

ADHD is geen makkelijk label voor luie mensen, of een excuus voor wangedrag. Zoals publiek en media vaak denken, ADHD hebben betekent doorgaans een ‘uphill battle’, omdat het veel meer moeite kost om dingen voor elkaar te krijgen dan normaal.

Tijd voor ADHD – Sandra Kooij over ADHD bij volwassenen

Bovenstaande is een fragment uit de oratie ‘Tijd voor ADHD – ADHD en tijd’ van Sandra Kooij (pag 8). Die sprak zij uit als kersverse professor ‘ADHD bij volwassenen aan de Amsterdam UMC/Vumc op 30 september 2022.

Zo gaat de tekst verder: ADHD kan heel positief uitpakken als je slim bent en creatief, out of the box denkt, en durft te ondernemen. Als je voldoende geld hebt kan je administratie en organisatie delegeren, en dan kan ADHD zeker voordelen hebben. Maar voor de mensen die hulp zoeken is ADHD wel een last, omdat de nadelen de voordelen overschaduwen: het betekent bijvoorbeeld: te laat komen, afspraken vergeten, moeilijk kunnen concentreren, aan veel beginnen maar niet afmaken, onrust, twijfelzucht, geen overzicht hebben, impulsiviteit, snel verveeld zijn, steeds afwisseling nodig hebben, slechte focus op taken, en er teveel tijd voor nodig hebben, verzanden in details, perfectionisme, burnout, chronische moeheid, prikkelbaarheid, overgevoeligheid voor zintuigelijke prikkels, een vol hoofd met gedachten die maar blijven gaan, niet kunnen ontspannen, niet kunnen remmen, niet kunnen stoppen, niet kunnen slapen…ADHD, doodmoe word je ervan.

Laatste inzichten over ADHD en slaap, biologische klok en comorbiditeit

Lees vooral het hele verhaal. Zeker vanaf pagina 8. In begrijpelijke taal neemt Sandra Kooij je mee in wat we nu weten over ADHD bij volwassenen. Grotendeels dankzij haar onderzoek. Zoals de vermoedelijke samenhang met onze biologische klok. En het feit dat opvallend veel andere ziektebeelden vaak samengaan met ADHD. De focus ligt vooral op de problematische kant van ADHD. Maar het is nu eenmaal de missie van Sandra Kooij om die kant van ADHD te onderzoeken en mensen te helpen die (te) veel last hebben van hun ADHD.

Je kunt de oratie ook terugkijken via YouTube.

Meer over ADHD en slaapproblemen

Meer over ADHD bij volwassenen

Impuls & Woortblind is enorm dankbaar voor al het werk dat Sandra Kooij verzet om ADHD beter te begrijpen en daarmee de lastige kanten ervan aan te pakken. Zij is daarom sinds 30 september ook erelid van onze vereniging;.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.