Schematherapie bij ADHD/ADD

|

‘Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen’ luidt het bekende gezegde. Maar wat als je dat wel doet? Als je telkens tegen dezelfde dingen aanloopt of wéér dezelfde fouten maakt? Je weet dat het anders kan, maar toch lukt het niet. Je blijft hangen in vastgeroeste patronen. Schematherapie kan dan helpen.

Zo begint het interessante artikel van Merel van Noord over een relatief onbekende behandeling die ook bij ADHD goed kan helpen. Zij ervoer het zelf en legt in dit artikel helder uit wat schematherapie is en hoe het haar geholpen heeft met haar ADHD-gerelateerde problemen.

Oorspronkelijk is schematherapie een behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen. Het blijkt echter ook goed te werken voor onder andere depressie of piekeren en onzekerheid (deels) vanuit ADHD. Schematherapie richt zich op belemmerende denkwijzen en gedragspatronen – zogenoemde schema’s – opgedaan in je jeugd. Deze schema’s komen steeds terug waardoor het patroon hardnekkiger wordt en je vaker tegen problemen aanloopt.

Lees het hele artikel Schematherapie bij ADHD uit I & W Magazine nr 3, 2019.

Meer artikelen uit Impuls & Woortblind magazine vind je op deze pagina.

Wil je dit magazine als lid ontvangen? Meld je aan!

Kijk ook op onze pagina Overige behandelingen voor ADHD/ADD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.