Vragenuurtje ADHD/ADD van Impuls & Woortblind voorziet in behoefte

|

Donderdag 7 mei 2020 was het eerste online Vragenuurtje ADHD/ADD van Impuls & Woortblind. Hoe werkt dat, zo’n online Vragenuurtje? Vrijwilliger Arda Nieboer over deze superleuke een leerzame bijeenkomst.

Langzaam druppelden de deelnemers binnen. Hierdoor kon ik aan het begin fijn even oefenen met Zoom. Uiteindelijk zaten we met een klein groepje. In het groepje is er toch gekozen om met beeld en geluid te praten. De bedoeling was om de chat te gebruiken, zonder beeld en geluid. Vooral omdat we vooraf niet in konden schatten hoe groot de groep zou zijn. En videobellen met een grote groep ADHD’ers, dat zou wel eens een uitdaging kunnen zijn?

Vraag over overprikkeling

Aan het begin was het gewoon wat bijkletsen over algemene ervaringen en wat kennismaking. Totdat één van de deelnemers een vraag inbracht waar iedereen ruime ervaring mee heeft. En toen ging het stromen. Superleuk en leerzaam om tips te delen. De vraag ging over overprikkeling en helemaal vol zitten na een werkdag vol met nieuwe informatie (nieuwe werkgever). Het mooie is, als je met volwassen AD(H)D’ers zit, dat er ruime ervaring aanwezig is. Echt heel leuk!

Hulpbronnen

Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur om op te laden, zijn eigen hulpbronnen. En deze kunnen ook nog eens per moment verschillen. Het is dus zinvol om zoveel mogelijk van deze tips voor jezelf in je gereedschapskist te hebben en bijvoorbeeld op te schrijven. De tips gingen over Ki-oefeningen (met boekentip Ki, werkboek), aarden, podcasts luisteren, een noice canceling headphone gebruiken, binaural beats, concentratie-muziek, gebruik van een bullet journal, even bellen met een vriend(in), inspirerende filmpjes (bijvoorbeeld van Fight Mediocrity), ademhalingsoefeningen, zelfhypnose en nog veel meer. Allemaal tips die helpen voor ons AD(H)D’ers, want we zijn allemaal ook net weet anders in wat het beste werkt.

Zelfhypnose

Zelfhypnose leverde wel wat nieuwe vragen op. Zoals: spreken mensen in hypnose altijd de waarheid? Hoe werkt dat dan? Hierover heb ik het één en ander uitgelegd. Verteld dat hypnose mij een enorme rust oplevert en dat ik het regelmatig gebruik om even te resetten. Of om iets voor elkaar te krijgen omdat ik hypnose bijvoorbeeld inzet om weer concentratie en focus te krijgen. Als je gaat werken met je onderbewuste kan je heel goed je gedrag beïnvloeden. Daarom ben ik naast ADHD-coaching juist ook gaan werken met hypnotherapie en IEMT (Integral Eye Movement Therapy).

In een flow

Achteraf bleef het bij mij nog helemaal stromen en ideeën opploppen. Oh ja, ik heb nog een mooie voeloefening die ik had kunnen geven. En jammer! Ik heb nog een mooi blog op mijn site staan. En dat filmpje op mijn YouTube kanaal had ik ook even kunnen noemen. Collega-vrijwilliger Naomi, die ik later sprak, had precies hetzelfde gehad. Zij was ’s avonds ook nog helemaal aan het stromen en kreeg ook nog allemaal ideeën. Bijzonder is dat toch, dat als je wat ADHD’ers bij elkaar zet, samen in zo’n mooie flow kan komen. Inspirerend en heel nuttig dus! Ik kijk weer uit naar de volgende.

Voor herhaling vatbaar

De balans opmakend: het was heel waardevol, inspirerend en leerzaam. Zeker voor herhaling vatbaar. Misschien is het een overweging om een maximaal aantal deelnemers toe te laten zodat we elke keer met beeld en geluid kunnen Zoomen. Of ook eens te oefenen met alleen een chatfunctie als de groep groter wordt. Vooralsnog maar even op dezelfde voet door . Ik ben nog aan het nagenieten. Ik vond het in ieder geval super zo!

Wekelijks Vragenuurtje met Naomi Huygen

Het online Vragenuurtje is inmiddels een vaste waarde bij Impuls & Woortblind en wordt elke donderdagavond geleid door Naomi Huygen. Kijk hier voor meer info en de Zoomlink om deel te nemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.