Wat is jouw ervaring met PsyQ of een andere ggz-aanbieder qua ADHD-zorg?

|
2 reacties

Onlangs verscheen er in het NRC een bericht dat ons zorgen baarde. Het ging over de ‘complexe zorg’ die bij ggz-instelling PsyQ ernstig in de knel is gekomen. Het komt er -kort door de bocht-  op neer dat simpele hulpvragen goedkoper zijn en meer geld opbrengen dan complexere zorgvragen. Die duren te lang. En dus doet PsyQ alleen nog maar simpele hulpvragen. Plus intakegesprekken, want die leveren geld op. Waarna je op een eeuwigdurende wachtlijst komt.

Hoe zit het met ADHD?

Het NRC-artikel, met de titel ‘Uw depressie duurt te lang, onze behandeling stopt hier’, gaat niet over ADHD. Toch vermoeden wij dat dit probleem ook speelt bij mensen die zich bij PsyQ aanmelden met ADHD-achtige klachten. We kregen hier ook al enkele signalen over. Mensen die na aanmelding of intake op een maandenlange wachtlijst kwamen.

Wat is jouw ervaring bij PsyQ?

Wij zijn daarom erg benieuwd naar jullie ervaringen met PsyQ. Wij kennen PsyQ als een plek waar mensen met ADHD op een goede behandeling kunnen rekenen en waar de expertise op het gebied van ADHD bij volwassenen groot is. Met name door alle inspanningen van ADHD-specialist Sandra Kooij. Maar is dit inderdaad niet meer het geval?

Hoe gaat het bij andere ggz-instellingen?
 • Heb jij een ervaring met PsyQ die past bij de alarmerende berichten uit het NRC?
 • Ben jij (daardoor) naar een andere ggz-instelling gegaan?
 • Wat was jouw ervaring daar?
 • Denk aan de lengte van de wachtlijst
 • Hoe was diagnostiek en behandeling toen je wél aan de beurt was: te kort? Lang genoeg? (Te) veel groepstherapie? Of juist te weinig?
Deel je ervaring

We horen het graag als je iets kwijt wil over jouw behandeling rond ADHD – of gebrek aan behandeling-  bij PsyQ of een andere ggz-instelling. Bij duidelijke signalen dat er iets helemaal niet goed gaat voor mensen met (een vermoeden van) ADHD komen wij in actie. Zonder signalen van onze doelgroep zelf maken we weinig indruk.
NB: goede ervaringen zijn uiteraard ook welkom!

Mail jouw reactie naar: [email protected].

2 reacties. Reactie plaatsen

 • PsyQ heeft mij gediagnosticeerd met ADHD terwijl ze wisten dat hun vestiging in Amsterdam zou sluiten en ze mij geen behandeling konden bieden.

  Ik was doorverwezen door mijn huisarts naar PsyQ aangezien hun wachttijd ironisch genoeg het kortste was. Na te wachten voor 3 maanden was ik eindelijk aan de beurt voor een gesprek en een ADHD test. Tijdens mijn eerste gesprek is er nooit opgebracht dat PsyQ binnenkort zou sluiten en bij mijn ADHD test is mij pas na de test verteld dat ik waarschijnlijk geen behandeling zou krijgen aangezien ze zouden sluiten. Als ik had geweten dat ze zouden sluiten was ik ter plekke uitgeschreven bij PsyQ en weg gegaan voor ik de test had gedaan aangezien vele andere organisaties een ADHD test uitslag die ze niet zelf afleggen niet als geldig zien en dan opnieuw zouden testen. Dit is vooral zeer problematisch aangezien veel verzekeringen je niet meer dan 1 test voor ADHD laten doen per jaar terwijl je dan wel al je eigen risico hebt betaald. PsyQ heeft een test afgelegd en indirect mijn eigenrisico geld genomen wetende dat ze me niet zouden behandelen en mijn behandeling daardoor verder zouden uitstellen tot misschien wel een jaar. Ook was de ADHD test van PsyQ zeer achterhaald en beledigend en ik moest meerdere keren huilen tijdens de test. Ik kreeg een 9 van de 9 als score waarbij de persoon die de test afnam zei “dat hij nog nooit zo’n hoge score had gezien”. Na de uitslag kwam ik in een depressive periode aangezien ik wist dat ik ADHD had en het gevoel had dat er geen vooruitzicht was voor mij om hier ooit iets aan te kunnen doen aangezien het zo een hoge score was. Terwijl ik dus geen steun of begeleiding kreeg om iets te verbeteren aan de situatie of er meer over te leren. Alle coping manieren die ik had ontwikkeld over de jaren om beter te kunnen functioneren begonnen zinloos te voelen aangezien ik nou eenmaal zo was en daar niks aan zou kunnen doen. Als gevolg van de acties van PsyQ ben ik door op hun wachtlijst te staan en deze tijd te verspillen nog steeds niet aan de beurt bij een andere organisatie om in behandeling te gaan. Ik heb het gevoel dat mijn enige optie op dit moment is om medicatie/drugs te gebruiken die ik tot mijn beschikking heb aangezien ik nu wel weet dat ik ADHD heb maar geen steun of behandeling krijg om er iets aan te doen.

  Beantwoorden
  • Julie Houben
   16 augustus 2022 09:22

   Beste Vera, wat een verdrietig verhaal. Wij sturen jouw reactie door naar iemand die werkzaam is in de ggz. Hopelijk kan die iets voor jou betekenen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.