Webinar ADHD en slaap met Sandra Kooij – wake up call

|
1 reactie

De webinar over ADHD en slaap van 14 juli was een wake up call. Sandra Kooij kwam met verrassende inzichten over de relatie tussen ADHD en slaapproblemen en ook met concrete tips om die aan te pakken. Vs De video kun je hier bekijken.

4 op de 5 ADHD’ers heeft slaapproblemen

Tijdens de webinar die Impuls & Woortblind organiseerde en waaraan meer dan 600 mensen (!) deelnamen, gaf Sandra Kooij een inkijkje in de innige band tussen ADHD en slaapproblemen. Maar liefst 80% van alle mensen met ADHD heeft slaapproblemen. Logische vraag is wat nu wat veroorzaakt. Volgens Sandra Kooij zouden ze allebei eenzelfde oorsprong in het brein kunnen hebben: er hapert iets aan de biologische klok. Feit is wel dat slaapproblemen ADHD-achtige symptomen (kunnen) geven en vice versa. Dus die twee versterken elkaar ook nog eens.

Biologische processen

De biologische klok bepaalt gedurende dag en nacht allerlei biologische processen. Niet alleen wanneer je ’s avonds slaperig wordt (daar geeft het ‘slaaphormoon’ melatonine je lichaam een seintje voor), maar ook wanneer je darmen ’s morgens weer op gang komen, wanneer je energiepiek voor geestelijke of juist fysieke arbeid optimaal is, etc. Hormonen zoals melatonine ’s nachts maar ook ‘boodschapperstofjes’ zoals dopamine overdag, spelen hierbij een grote rol. Daarnaast dragen erfelijkheid (avond- of ochtendmens), daglicht en donker hun steentje bij aan dit zogenaamde bioritme. Het hangt allemaal met elkaar samen in een 24-uurs evenwicht. Bij mensen met ADHD en slaapproblemen is daarom niet alleen de slaap uit balans, maar ook het gedrag overdag, dat weer samenhangt met de dopaminestofwisseling, die ook uit balans is. Belangrijk is, zo benadrukt Sandra Kooij, dat de slaap de timing van alle andere belangrijke processen in je lichaam regelt.

Overigens bleek uit een onderzoek bij PsyQ dat mensen met ADD opvallend vaak minder last hebben van slaapproblemen dan mensen met ADHD. Bij hen kwam ook de melatonine-aanmaak een dik uur eerder op gang dan bij de groep met ADHD. Dus slapen ze -doorgaans- eerder in. Is hyperactiviteit mogelijk een (onbewuste) manier van lichaam en geest om tegen de slaap te vechten en je overdag wakker te houden, zo vraagt Sandra Kooij zich af. Dat geeft een nieuwe kijk op de subtypen.

Ritmeprobleem

Nog een prikkelende stelling, tijdens de webinar: Is ADHD niet eigenlijk een ritmeprobleem? Waarbij de stofjes melatonine en dopamine ook uit balans zijn. Wie baat heeft bij medicatie kan overdag wel wat oplossen door in elk geval de dopamine-spiegel te verhogen, aldus Sandra Kooij. Maar de veel te late melatonine-aanmaak help je daar niet mee. En dus blijven de slaapproblemen bestaan en blijft alles uit balans. Dat kan wel met melatonine-therapie. Daarnaast helpt o.a. lichttherapie en ja..slaaphygiëne: een strak ritme met vaste bedtijden. Bepaald een uitdaging voor mensen met ADHD. Sandra Kooij weet dat als geen ander. Maar het helpt echt. Dus geef het een kans, is haar advies.

Video van de webinar

Nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe kijk op ADHD en slaap? Je kunt de video vinden op onze pagina met video’s en podcasts en op ons YouTube kanaal.

Prof. dr. Sandra Kooij houdt zich al decennia bezig met ADHD. Zij is hoogleraar ADHD bij volwassenen aan Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie VUmc in Amsterdam, en hoofd Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen, PsyQ Den Haag.

LEES MEER over ADHD en slaapproblemen.

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.