Nieuws: Petitie aanbieding en gesprek Kamercommissie over ADHD

|

Op 1 juni had Impuls & Woortblind, samen met Actiegroep Dure D€x, een gesprek met een delegatie van zes Kamerleden over het ADHD Dossier in Nederland. We zaten er namens jullie: AD(H)D’ers die recht hebben op goede en betaalbare behandeling. En we hebben indruk gemaakt.

30.000 handtekeningen
Allereerst met de ruim 30.000 handtekeningen die opgehaald zijn tegen dure dex. De Kamerleden zijn het unaniem met ons eens dat de huidige situatie onacceptabel is. Helaas wordt ter plekke het spoeddebat hierover van diezelfde middag wegens ziekte van de minister opgeschort, tot waarschijnlijk begin juli.

Verrassende voorstellen
Dan volgt de presentatie van bestuurslid Hans van de Velde en voorzitter Rob Pereira over ADHD en de drie V’s: Veiligheid, Voorlichting en Vergoeding. “Jullie komen met verrassende voorstellen”, aldus Kamerlid Henk van Gerven van de SP, die onze afvaardiging én de 40 supporters die voor het debat zijn gekomen na afloop nog uitgebreid te woord staat. “Veel meer dan alleen boegeroep over de hoge prijzen”.

Onderzoekscijfers over kosten ADHD
Indruk maken vooral de onderzoekscijfers, die laten zien dat onbehandelde ADHD’ers tot wel € 25.000,- per persoon kunnen kosten, doordat ze op meerdere levensgebieden in de problemen kunnen komen. Medicatie maakt een levensgroot verschil. Het levert dus miljoenen op als mensen daar níet zelf de hoofdprijs voor hoeven te betalen, zoals nu het geval is voor iedereen die niet goed reageert op Ritalin.

Goede monitoring
De angst voor over-medicatie en misbruik wordt door meerdere Kamerleden genoemd. Ons antwoord: er moet goede monitoring komen, voor elke medicatiegebruiker. Dan heb je zicht op bijwerkzaamheid én bijwerkingen. En via betere voorlichting en diagnostiek voorkom je dat mensen medicatie krijgen die dit niet echt nodig hebben.

Beeldvorming
Rob Pereira wijst er op dat berichten over bijvoorbeeld misbruik van Ritalin door scholieren onmiddelijk hun weg naar de media vinden, maar verhalen over jongeren die vanwege gedrags- en concentratieproblemen een VMBO advies kregen en na een diagnose en behandeling voor ADHD uiteindelijk examen doen op VWO-niveau lees je niet terug in de krant.

Huiswerk
Mona Keijer (CDA) wil graag van de gelegenheid van het uitgestelde spoeddebat gebruik maken en geeft onze jurist Hans van de Velde na afloop van het gesprek huiswerk mee: help de Kamerleden aan juridische munitie om de 5 mg apotheekbereidingen van dexamfetamine te blijven toestaan. En reken maar dat hem dat lukt!

Spoeddebat dexamfetamine: woensdag 22 juni
Het nieuwe spoeddebat over dexamfetamine wordt gehouden op woensdag 22 juni van 16.00 tot 17.30: SAVE THE DATE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.