Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Oproep: meld je ervaring met een speekseltest en ADHD medicatie

|

Als je dexamfetamine gebruikt voor je ADHD kun je bij een drugstest ofwel speekseltest in de problemen komen. Nog steeds. Test je positief dan volgt een bloedtest. Meer dan 50 microgram/l in je bloed is foute boel en probeer dan maar eens te bewijzen dat dit ‘gewoon’ alleen je medicatie is.

Beloften vanuit de overheid om mensen die dexamfetamine als ADHD medicatie gebruiken te beschermen tegen onnodige vervolging blijven loos. Wie ADHD heeft, moet het nog steeds doen met de geruststelling ‘je wordt alleen aangehouden bij gevaarlijk rijgedrag’. Maar wat is dat? Dat bepaalt de agent. Nu weten we dat agenten ook maar mensen zijn en soms wat snel hun conclusies kunnen trekken over hoe verdacht iemand is. #blacklivesmatter…moeten we dit nog uitleggen?

#ADHDprofileren

Wij zijn ervan overtuigd dat de politie zich soms ook schuldig maakt aan #ADHDprofileren. Iemand die wat feller rijdt dan gemiddeld kan zomaar ADHD hebben. Aard van sommige ADHD-beestjes. En als je dan staande wordt gehouden en je moet een speekseltest doen, kan het ook nog zo zijn dat je wat impulsiever reageert. Misschien omdat je hem al voelt aankomen: die agent heeft zijn oordeel al klaar…En ja, als die test vervolgens positief is dan klopt het beeld helemaal voor de man in uniform: deze druktemaker heeft vast meer op dan alleen zijn ADHD medicatie. Probeer maar eens uit deze profileer-fuik te ontsnappen.

Geen crimineel

Onlangs kregen wij weer een wanhopige mail van een chauffeur die was aangehouden. Hij gebruikt een hoge dosering dexamfetamine voor zijn ADHD. Van gevaarlijk rijgedrag was volgens hem geen sprake. De test was positief, de bloedtest gaf een te hoge waarde aan. Nu zit hij in de problemen. Rijbewijs (tijdelijk) kwijt en torenhoge kosten voor de verplichte keuring en advocatenkosten omdat hij het er niet bij wil laten zitten. Hij is geen crimineel. En hij is vast niet de enige met deze ervaring.

MELD JOUW ERVARING

Wij willen dat dit stopt. Mensen met ADHD moeten zonder stress kunnen rijden, ook als ze dexamfetamine gebruiken. De minister moet met een betere regel komen dan ‘het loopt wel los’. Daarmee gaat hij voorbij aan de neiging tot tunnelvisie bij ‘zijn’ agenten, waardoor je met ADHD toch de pineut bent, ook als je echt alleen je medicatie hebt genomen.

Helaas werkt het in de politiek zo dat ze pas in actie komen als er veel en/of schrijnende situaties zijn. Dus: meld je, als jij slechtoffer bent van de broddelwet rond de speekseltest! Dan gaan wij de politiek en media weer wakker schudden. Mail je ervaring naar: [email protected]

Lees het bericht dat we bijna een jaar geleden plaatsten met dezelfde oproep. We geven niet op! Doe mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam