Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Stuiterbal

|

Normaal ben ik niet zo van de hokjes, de stempeltjes en de etiketjes. Maar sinds vorig jaar heb ik zelf een etiket opgeplakt gekregen en behoor ik officieel tot de categorie stuiterballen. Ik heb namelijk ADHD : Attention Deficit Hyperactivity Disorder. De diagnose is gesteld door een heuse psychiater en dus niet door zo’n zelftestje uit de Flair of de VIVA.

Dopaminetekort

Volgens deze specialist heb ik een tekort aan neurotransmitters in mijn lijf, zodat ik kortsluiting maak in dat deel van mijn hersenen dat verantwoordelijk is voor planning en organiseren. Ik kan daardoor erg chaotisch zijn. Mensen die me kennen weten dat ik best het een en ander teveel opsla in mijn lijf, maar blijkbaar dus te weinig dopamine. Dopamine heb je nodig voor een beetje rust in de tent. Gedurende de hele dag maken mijn hersenen overuren. Waar een normaal mens gedurende de hele dag aan denkt, dat denkwerk heb ik al voor het ontbijt achter de rug.

Windkracht 12 in mijn hoofd

Mijn hoofd zit vol met hersenspinsels, gedachtenkronkels en allerlei niets ter zaken doende dingetjes die een normaal mens meteen vergeet, maar die bij mij de godganse dag in mijn hoofd blijven tollen. Bij elk beeld dat ik op mijn netvlies krijg, doemt weer een ander beeld op. Mijn fantasie wordt geprikkeld. Ik val van de ene associatie in de andere. Ik krijg een geweldig idee of een fantastisch plan, wat meteen uitgevoerd moet worden, omdat ik het anders weer kwijt ben. Bij elk geluid of liedje, wat ik hoor, dwalen mijn gedachten af naar verleden, heden of toekomst. Of alle drie tegelijk.

In mijn hoofd heb ik iedereen die ik lief heb een leuk kaartje gestuurd of een mooie brief, heb ik al drie boeken geschreven, ben ik inmiddels al bezig met een filmscript, heb ik allerlei projecten op een goede manier voltooid, de nodige vakliteratuur doorgebladerd en maak ik volop plannen voor de toekomst, die ik elke vijf minuten weer bijstel, omdat ik weer een nieuw idee, een nog beter idee krijg. Mijn gedachten gaan dus nooit eens met zomerreces. Het is een en al drukte en bedrijvigheid in mijn hoofd. De term brainstormen is bijna letterlijk op mij van toepassing: windkracht 12 in mijn hoofd met af en toe heftige windstoten.

Geen halve maar een hele ADHD’er

Niemand, maar dan ook niemand in mijn omgeving zal verrast opkijken van de diagnose ADHD, want ze kennen me nu eenmaal als een druktemaker met het concentratievermogen van een eendagsvliegje. Ik ben nu eenmaal iemand die je de oren van je kop kletst, op het verkeerde moment impulsief binnen komt vallen, moeilijk stil kan zitten, drie verhalen tegelijk vertelt en naast de draad van haar verhaal ook altijd haar sleutels kwijt is en van alles laat liggen. Ik ben een echte stuiterbal en stuiter alle kanten op.

Ik betitelde mezelf altijd al als een halve ADHD’er, maar als je te horen krijgt dat je een hele bent is het wel even slikken. In mijn geval was dat een tijdje Ritalin en later ook nog Concerta, maar dat was niet zo’n succes. Het zorgde weliswaar voor wat rust in mijn hoofd en ik kon me goed concentreren, maar tegelijkertijd zoog het al mijn levensenergie weg. Ik zat als een zombie op de bank en was toeschouwer geworden van mijn eigen leven in plaats van dat ik er actief deel aan nam. Vreselijk.

Dan ben ik maar een stuiterbal. Dat is altijd beter en beslist een stuk leuker dan een slappe vaatdoek.

Ilonka

Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam