Er zijn verschillende omschrijvingen van dyslexie en dyscalculie. Wanneer je echter precies kijkt naar de inhoud van die omschrijvingen, dan zijn er vooral veel overeenkomsten in de kenmerken.
Kort door de bocht kun je stellen dat er sprake is van vergelijkbare processen die in verschillende hersengebieden plaatsvinden.
- Bij dyslexie zoals dyscalculie is er sprake van moeite met het koppelen van iets aan een teken
- bij dyslexie is het de moeite van de koppeling van een klank aan een teken (fonologische verwerking).
- bij dyscalculie is het de moeite van de koppeling van een hoeveelheid aan een teken.
- Moeite met het onthouden, automatiseren en ophalen van informatie uit het geheugen speelt bij dyslexie en dyscalculie een vergelijkbare rol.
- Hetzelfde geldt voor de moeite met het inzicht in en de toepassing van reken- en taalprocedures (taalregels, rekenbewerkingen als staartdelingen en vermenigvuldigen).
Of/en: dubbeldiagnose (comorbiditeit) of ‘een veegje mee’
Wie dyscalculie heeft, zal misschien ook de moeite met één of meerdere taalelementen herkennen zonder echt dyslexie te hebben, Heb je dyslexie, dan kun je bovenstaande problemen met rekenen/wiskunde tegenkomen zonder dat dit hoeft te wijzen op dyscalculie.
Vaak heb je dus het ene in die mate dat er een diagnose volgt en het andere ‘een beetje’. Soms heb je het allebei ‘echt’. Dat noem je comorbiditeit of een dubbeldiagnose.
Algemene kenmerken
Algemene kenmerken die vaak vóórkomen bij zowel dyslexie, dyscalculie, AD(H)D en autisme zijn:
- Moeite met structuur, organisatie en planning.
- Tijdsduur moeilijk kunnen inschatten.
- Over je grenzen gaan.
- Goed om te weten
Het is belangrijk, te weten dat zij onderdeel kunnen uitmaken van dyslexie en dyscalculie, zodat:
- je jezelf niet hoeft te verwijten dat je naast dyslexie/dyscalculie óók nog eens ‘een chaoot’ bent – het is onderdeel van het geheel;
- je weet waarom dit een lastig punt is;
- je er rekening mee houdt, zodat het je minder belemmert in je functioneren.
Overeenkomsten uitgewerkt in kenmerkende voorbeelden
In dit heldere overzicht van Nel Hofmeester, dyslexiespecialist en actief lid van de Werkgroep Onderwijs van Impuls & Woortblind vind je bovengenoemde problemen die je kunt hebben met taal en/of rekenen en wiskunde per bovengenoemd proces.