Een nieuw lettertype voor mensen met dyslexie

|
4 reacties

Een letter die lezen voor dyslectici makkelijker maakt

Christian Boer is grafisch ontwerper, dyslectisch en ondernemer. Een combinatie van talenten en kwaliteiten die tot mooie resultaten kan leiden. Een daarvan is al een feit: Christian heeft een lettertype ontwikkeld speciaal voor dyslectici: ’Dyslexie Font’.

Dit is zijn letter, die wereldwijd belangstelling trekt. Niet vreemd, want Christian (links op de foto) weet hoe dyslexie werkt en heeft daar zijn letter op gebaseerd. De meest voorkomende leesfouten bij dyslexie zijn het verwisselen, spiegelen, draaien en samensmelten van letters. In het Dyslexie Font is iedere letter uniek, waarmee de bekende leesfouten van dyslexie worden tegengegaan. De belangrijkste kenmerken van het Dyslexie Font zijn een zwaardere onderkant, schuinere letters, grotere openingen en andere vormen. Daardoor is de kans op draaien en verwisselen veel kleiner.

In een interview in Impuls & Magazine nr 2 -2019 vertelt Christian hoe hij tot de letter kwam. Je kunt het verhaal lezen in een ‘gewoon’ lettertype en in het Dyslexie Font. Wat leest het fijnst voor jou?

Op de website van Dyslexiefont vind je alles over dit lettertype.

Ook onze website is leesbaar in het Dyslexiefont. Klik hiervoor simpelweg op de button rechtsboven

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Beste Laura, dank voor je reactie. Er zijn zeker onderzoeken die geen meerwaarde van de dyslexieletter aantonen. Er zijn ook onderzoeken die dit wel doen. Daarnaast krijgen wij, als vereniging van ervaringsdeskundigen, regelmatig te horen dat zowel kinderen als volwassenen wel baat hebben bij de letter. Geen dyslect is hetzelfde…Op deze pagina van Dyslexiefont.com kun je zelf de letter testen met een kort tekstje: https://www.dyslexiefont.com/nl/lettertype/. Dan kan ieder voor zichzelf bepalen of de letter wel of niet werkt.

    Beantwoorden
  • Op donderdag 3 mei stond in De Telegraaf een bericht over het Dyslexie Font. Namens het NKD heeft Elise de Bree, secretaris van de Wetenschappelijke Adviesraad Dyslexie (WARD) de onderstaande reactie op dit bericht geschreven:

    In het artikel ‘Lettertype voor leesgemak’ (Telegraaf 3 mei 2018) werd het succesverhaal van het bedrijf Dyslexie Font besproken. Het lettertype dat door dit bedrijf wordt verkocht, zou het lezen vergemakkelijken. Het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie juicht het toe dat er gezocht wordt naar manieren om zwakke lezers en mensen met dyslexie te ondersteunen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het specifieke lettertype van Dyslexie Font werkt.
    Een positief effect van een lettertype kan zichtbaar zijn in de leesbeleving van lezers; mensen kunnen meer plezier krijgen in het lezen doordat het lettertype prettiger voor hen is. Het kan ook zichtbaar zijn in het lezen zelf: het aantal fouten neemt af en het lezen gaat sneller. Er zijn geen aanwijzingen dat het lettertype van Dyslexie Font bijdraagt aan één van deze onderdelen van het lezen.

    Artikel NKD Nederlands Kwaliteitsinstituut Nederland d.d. woensdag 9 mei 2018
    https://www.nkd.nl/nieuwsberichten/lettertype-en-leesgemak/

    Conclusie
    Deze resultaten over het Dyslexie Font passen binnen het beeld dat wordt gevonden in andere onderzoeken: speciale lettertypen helpen het lezen niet méér dan al bestaande standaard lettertypen. De afstand tussen letters helpt bij sommige mensen met dyslexie om beter of sneller te lezen, maar ook dat is niet altijd het geval (zie bijvoorbeeld Journal of Experimental Child Psychology, 2017, 164, pp.101-116).
    Het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie pleit voor het gebruiken van een niet-cursief lettertype zonder versieringen, van lettergroottes van 12 of 14 en van voldoende afstanden tussen letters, woorden en tekstregels. Het NKD pleit ook voor daadwerkelijke aanpak van de lees-en spellingsproblemen (www.nkd.nl) en zet zich in voor verbetering van de kwaliteit van diagnostiek en behandeling van Dyslexie.

    Beantwoorden
  • Bijzonder, dat lezen opeens zo makkelijk wordt. Ik lees graag maar hoeveel keer ik niet terug naar de tekst moet die ik aan het lezen ben en moet herlezen om zeker te zijn niets te missen. In de bieb hebben ze boeken met grotere letters, wat ik eens geprobeerd heb maar dat had niet het gewenste effect zoals nu gebeurd. Zelfs op de computer lezen waar ik een bloedhekel aan heb, lijkt direct te verbeteren. Tevens heb ik mensen die weten dat ze dyslectisch zijn een email gestuurd over dit Font. Eigenlijk worden m’n leesogen opeens geopend, want zolang ik het gered heb zonder hulpmiddelen blijft het ontkennen van het probleem. Dus toch, maar dan positief.

    Beantwoorden
  • Ik maak er al jaren gebruik van echt helemaal geweldig. Lezen is een stum makkelijker geworden. Het is nog wem dat ik ieder letter lees maar stukken makelijker. Dit had 40jr geleden moeten zijn. Maar gelukkig is het er nu voor velen. Alleen nu nog voor android telefoon. Christian de Boer enorm dank je wel voor het ontwikkelen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.