Interessant onderzoek naar de visuele aspecten van dyslexie

|

Vorige week verscheen er een opmerkelijk bericht op Nu.nl en in het AD. Het ging over oogdominantie en het verschil in opbouw van beide ogen in relatie tot dyslexie. Een interessant, nieuw geluid binnen de dyslexie-wetenschap. Franse onderzoekers hebben met een (wel erg kleine) onderzoeksgroep bekeken of het ontbreken van een zogenaamd ‘dominant’ oog dyslexie tot gevolg kan hebben.

Wiebelende letters
In Nederland beperkt het dyslexie-onderzoek zich vooral tot de talige aspecten van dyslexie. Uit de praktijk van Impuls&Woortblind weten we echter, dat een deel van de mensen met dyslexie last heeft van wiebelende letters tijdens het lezen en het niet goed kunnen overspringen naar de volgende regel. Van kinderen met dyslexie is bekend, dat ze letters omdraaien, roteren en ook binnen woorden letters verwisselen.

Niet overtuigd
Dit wordt fixatie disparatie genoemd en/of er wordt gedacht aan verstoringen van de beeldverwerking door verschillende kleuren. Als je daar last van hebt EN dyslexie hebt, dan wordt het lezen wel erg lastig. Nu lijkt er weer een ander visueel​ aspect samen te hangen met dyslexie, aldus de onderzoekers. Interessant, maar wij zijn nog niet overtuigd door deze kleine studie. We kunnen niet wachten op vervolgonderzoek……..

Lees het bericht op Nu.nl
LEES HIER meer over het onderzoek. Het AD heeft er een mooie tekening bij geplaatst.

Meer informatie over dyslexie vind je op onze website onder Voorlichting en Informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.