Dyslexie Empowerment Event was zeker empowering

|

Het online Dyslexie Empowerment Event op maandag 5 oktober was beslist empowering. Dit gratis event was onderdeel van De Week van Dyslexie en een mooie samenwerking tussen drie organisaties voor en door mensen met dyslexie: HOI, Balans en Impuls & Woortblind.

Dyslexie gaat samen met veel talenten

Voormalig coach van het Nederlands vrouwen hockey team Marc Lammers beet het spits af. Zelf ‘hartstikke dyslectisch’ en afgebrand door zijn leraar Engels op school. Maar op het CIOS ontdekte hij waar hij goed in was: het beste uit sporters halen. Bijna een uur lang nam hij ons online mee in zijn avonturen met de Nederlandse hockeyvrouwen, die hij uiteindelijk het Olympisch goud en een wereldkampioenschap bezorgde.

“Wij dyslecten zijn super creatief, inventief, we hebben vaak goed ruimtelijk inzicht en we kunnen zo veel! Maar we moeten er soms wel hard voor knokken. Om mensen mee te krijgen met onze vooruitstrevende ideeën.”
Volgde een prachtig verhaal waarin hij zijn hockeydames in een ijsbadje wilde laten afkoelen, voor sneller herstel in het hete China waar de Olympische Spelen plaatsvonden. Dit doet Anky van Grunsven ook met haar paarden, zo leerde hij. “Maar ze wilden het niet, die dames. ‘Wij zijn geen paarden!’ riepen ze, bang voor zo iets raars, nieuws. Was dat nou echt nodig?”

Best practices

Dan moet je dus volhouden, doorzetten. Al je creatieve talent inzetten om mensen te overtuigen van je plan, aldus Marc Lammers. En het lukte hem. “Ik liet hen een ronkende presentatie van Anky zelf zien, met alle gouden medailles die haar koud-bad strategie had opgeleverd en ze gingen om. En we werden wereldkampioen.”
Verschil was: nu wilden ze het ZELF. “Ik had ze overtuigd met een BEST PRACTICE. Heel belangrijk. Inspirerende voorbeelden van dingen die werken, ook al lijken ze eng, nieuw en ‘anders’. dat geeft vertrouwen.

Werk samen

Marc Lammers is zelf een mooi voorbeeld van een best practice. Hij doet waar hij goed in is, krijgt daardoor meer zelfvertrouwen en durft daardoor ook makkelijker dingen te doen die verder uit zijn ‘comfort zone’ liggen, zoals een boek schrijven. “Maar dat doe ik samen met een goeie schrijver. Ik kan goed lullen, hij schrijft het op.” Laatste take home messsage van Lammers: werk samen! Zoek mensen die goed zijn in waar jij minder goed in bent zodat jij je talenten ook optimaal kunt inzetten.

DyslexieSleutels en Dyslexiehulpmiddelen

Na Marc Lammers volgden een aantal break out sessies van een half uur, waarin deelnemers ook vragen konden  stellen aan de sprekers. Vanuit Impuls & Woortblind was dat eerst Marzenka Rolak. Zij heeft een empowering methode ontwikkeld. de DyslexieSleutels, waarmee leerlingen in de onderbouw van het VO eerst hun dyslexie beter leren kennen en accepteren. Daarna gaan ze aan de slag met leerstrategieën die voor hen het beste werken, en krijgen ze tips en tricks op het gebied van faalangst bij toetsen. Deelnemers waren enthousiast over deze methode.

Na een korte pauze vertelden Edith Hagedoren en Katrien Horions van Hogeschool Zuyd over de website COMM, waarop o.a. een overzicht van 49 dyslexiehulpmiddelen staat, met een handige zoek- en filterfunctie. Daarnaast vertelden ze over het belang van het goed inzetten, monitoren en evalueren wanneer je met een hulpmiddel wil werken. Zij hebben daarvoor een methodiek ontwikkeld die je op de website COMM vindt.
De spreeksters kregen veel vragen via de chat. Er is nog steeds veel onduidelijkheid en schijnbare willekeur over wat er in het onderwijs precies aan hulp kan en mag, óók wat betreft de inzet van dyslexiehulpmiddelen.

Video’s en meer informatie

Kijk hier de videos’ van de break out sessies terug.

Meer over de DyslexieSleutels vind je in dit artikel uit Impuls & Woortblind Magazine.

Website COMM: www.dyslexiehulpmiddelen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.