Dyslexie
Zo'n 5 procent van de mensen heeft dyslexie. Maar wat is dyslexie nu precies? Dat is een korte vraag waar eigenlijk alleen een lang en uitgebreid antwoord op is. Er zijn namelijk nogal wat meningen en visies over dyslexie en zelfs meerdere officiële definities. Als je dyslexie hebt, heb je in elk geval moeite met lezen en/of schrijven. Veel meer dan op grond van je intelligentie te verwachten is. Maar er komt vaak meer bij kijken. Dat weten veel mensen niet. Soms is daar te weinig aandacht voor in de diagnostiek en begeleiding.
Kenmerken dyslexie
Moeite met lezen en/of schrijven is niet het enige kenmerk van dyslexie. Er zijn meer dingen waar mensen met dyslexie soms moeite mee hebben. Zoals het overzicht bewaren. Maar ook dingen waar ze juist beter in zijn dan mensen zonder dyslexie. Zo denken ze vaak snel en in beelden en komen ze vaak met originele oplossingen voor problemen. Misschien herken jij je wel in deze dyslexiekenmerken.
Gevolgen en bijkomende problemen
Als je dyslexie hebt, herken je vast ook sommige van de volgende dingen: faalangst en/of onzekerheid, moeite met hoofdrekenen of getallen onthouden, concentratieproblemen, moeite hebben met persoonlijke organisatie, dat wil zeggen moeite met ordenen van bijvoorbeeld je gedachten, je dag, je agenda en met timemanagement.
Managen en benutten
Als je dyslexie hebt, kan de diagnose je helpen om inzicht te krijgen. Je krijgt meer begrip voor de dingen die niet goed gaan en hoe je daar mee aan de slag kunt. Ook krijg je meer inzicht in hoe je de sterke kanten van jouw dyslexiebrein zo goed mogelijk kunt benutten. Wist je bijvoorbeeld dat snellezen goed voor jou kan werken?
Dyslexie is geen stoornis
Je leest het hierboven al: dyslexie is meer dan 'alleen problemen met lezen en schrijven'. De huidige definities gaan bovendien nog altijd uit van dyslexie als een stoornis. Wij zien dyslexie vooral als een andere manier van denken. Met als gevolg de nodige problemen met taalverwerking die we dyslexie noemen. In deze visie is ook meer oog voor de bijkomende zaken waar mensen met dyslexie vaak tegenaan lopen, zoals het structureren van een verhaal, soms ook in de mondelinge communicatie. En er is meer oog voor de kwaliteiten en sterke kanten.
Voorlichting en informatie
Met veel vragen over dyslexie kunnen wij je helpen. Kijk hieronder voor meer informatie:
- Hoe vind ik een goed instituut voor een dyslexietest?
- Is dyslexie erfelijk?
- Hoe zit het met de sterke kanten van dyslexie?
- De inzet van dyslexiehulpmiddelen
- Werken met dyslexie: zo werkt het wel.
- Bekijk ook onze pagina met meer kijk-, luister- en leestips over dyslexie
Wat wij doen voor mensen met dyslexie
Als vereniging voor mensen met o.a. dyslexie doen we natuurlijk meer dan alleen goede informatie geven. Zo hebben we een aantal werkgroepen die opkomen voor mensen met dyslexie en de beeldvorming rond dyslexie. Die vind je op onze pagina werkgroepen. Daarnaast kun je onze website in het lettertype dyslexie bekijken. Hoe? klik op het icoontje 'dysle+ie' en het is geregeld!