Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Hoe werkt dyslexie bij volwassenen? Lees dit boekje en snap jezelf!

Ben jij een volwassene met dyslexie? Dit boekje (klik hier) gaat jou blij maken: Haal meer uit je dyslexie. (H)erkenning en 20 tips door dyslecten zelf. Met uitleg over wat dyslexie is, hoe jouw dyslectische brein werkt, waarom je daardoor moeite hebt met lezen en schrijven en wat je kunt doen om hiermee om te gaan. Maar je leest óók wat jouw sterke kanten zijn. En we snappen en herkennen als geen ander jouw faalangst en schaamte, jouw stress door alle digitale uitdagingen.

Te koop in onze webshop

Het komt allemaal aan bod in ons boekje met 20 Dyslexie-tips. Geschreven door drie dyslectici die 10 jaar lang bijeenkomsten organiseerden voor mensen met dyslexie, met ondersteuning van Impuls & Woortblind.
Prijs: € 10,- voor leden, € 15,- voor niet-leden. Klik hier voor de webshop.
Of: word nu lid van Impuls & Woortblind en ontvang het boekje gratis!

Ook verkrijgbaar als audioboek

Ben je geen lezer? Je kunt het boekje ook beluisteren als audioboek. Dat kan als je lid wordt van Bibliotheekservice Passend Lezen. Bij Passend Lezen vind je een groot aantal boeken, kranten en tijdschriften en hoorspelen in gesproken vorm. De collectie bestaat uit meer dan 80.000 gesproken boeken. Van streekroman tot detective, van Maarten ’t Hart tot Dan Brown. En dankzij de professionele voorleesstemmen ligt elk boek goed in het gehoor. De collectie wordt maandelijks uitgebreid met nieuwe titels, waarvan Haal meer uit je Dyslexie er dus één is. Je vind het boekje in de collectie Audiolezen. Je kunt alvast een stukje ‘proefsluisteren’. Voor € 30,- per jaar ben je lid van Passend Lezen.

Wil je een indruk van het boekje? Lees nog even verder

Uit het voorwoord van Peter Millenaar, één van de schrijvers: 

‘Ik wil beginnen met dat we dyslectisch zijn. Vroeger heette het woordblind. Echter, het is meer dan alleen moeite hebben met lezen en schrijven. Het werkt overal de hele dag in door. Bij elk woord en bij elke gebeurtenis ervaar en zie je alles wat er mee te maken heeft en moet je constant focussen. Kijken of de ander je nog kan volgen. Je raakt zelf regelmatig kwijt waar het over gaat. Doordat je al weer in de volgende gedachten zit. Niet omdat je niet geïnteresseerd bent. Maar omdat je gedachten zo snel gaan en je in “concepten denkt”.

We zien meteen alle verbanden en wat daar weer mee te maken heeft. Onze hersenen werken anders dan de meest gangbare hersenen. In dit boekje willen wij je inzicht geven in hoe het allemaal werkt. Waar wij, mensen met dyslexie, zoal tegenaan lopen en welke tips er zijn.

(H)erkenning en tips rond alles dat bij dyslexie hoort

Dit boekje is op dezelfde manier opgebouwd als onze bijeenkomsten. Elk hoofdstuk bespreekt eerst de (h)erkenning rond een bepaald thema: datgene waar veel mensen tegenaan lopen. Daarna volgen een paar tips. Het zijn de tips die we het meeste hoorden tijdens de bijeenkomsten. Een opmerking: iedereen met dyslexie is weer anders. Je zult je dus vast niet in alles herkennen wat voorbijkomt, maar vermoedelijk wel in veel.’

(op de afbeelding een pagina met een tip over ‘wachtwoorden onthouden’. Leontien Janssen maakte deze en vele andere illustraties in dit boekje. Zij is ook dyslectisch en organisator van Dyslexie Café Eindhoven)

Een fragment uit hoofdstuk 1 – Kracht en positieve kanten van dyslexie:

Vaak gefocust op wat niet goed ging?
Veel mensen met dyslexie hebben zich heel hun leven gefocust op de dingen die ze niet goed kunnen, maar waar wel altijd de nadruk op lag. Er zijn zo veel mensen die niet goed kunnen zingen of pianospelen, niet goed kunnen speerwerpen of dansen. Dat maakt allemaal niet zo veel uit, maar met lezen en schrijven is dat anders. Daar word je echt op afgerekend. Als je niet goed genoeg kan lezen en/of schrijven, krijg je niet genoeg punten om over te gaan, kan je niet naar de school waar je graag heen zou willen, vinden mensen dat op je werk lastig.

Als je heel vaak afgerekend wordt op wat je niet (goed) kan, is dat frustrerend, doet dat pijn. Daar gaat dan bij veel mensen hun focus op liggen. Je ziet niet (meer) wat je wel goed kan en wat jou gemakkelijk af gaat. Vaak zijn het dingen die niet-dyslecten juist lastig vinden, maar jij denkt dat iedereen het even gemakkelijk kan.

Tip 3 Wat gaat jou makkelijk af?
Ga bij jezelf na wat je goed kan, wat jou gemakkelijk af gaat. Je kan daarbij gebruik maken van de lijst van positieve kanten, achteraan in dit boekje. Op deze lijst staan allemaal eigenschappen en (aangeleerde) vaardigheden die de deelnemers van zichzelf handig vonden.

Wat is dyslexie?

Een simpele vraag met een minder simpel antwoord. In het boekje lees je ons antwoord op deze vraag.
We hebben onze visie op ‘wat is dyslexie’ ook op onze site gezet.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel het boekje in onze webshop via deze link.
Haal meer uit je dyslexie! (H)erkenning en 20 tips door dyslecten zelf.
78 pagina’s, in lettertype dyslexie.
Prijs: € 10,-  voor leden, € 15,- voor niet-leden (incl. verzending)

Of: word NU lid en ontvang dit boekje er gratis bij!

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam