Hoe werkt dyslexie bij volwassenen? Lees dit boekje en snap jezelf!

|
12 reacties

Ben jij een volwassene met dyslexie? Dit boekje (klik hier) gaat jou blij maken: Haal meer uit je dyslexie. (H)erkenning en 20 tips door dyslecten zelf. Met uitleg over wat dyslexie is, hoe jouw dyslectische brein werkt, waarom je daardoor moeite hebt met lezen en schrijven en wat je kunt doen om hiermee om te gaan. Maar je leest óók wat jouw sterke kanten zijn. En we snappen en herkennen als geen ander jouw faalangst en schaamte, jouw stress door alle digitale uitdagingen.

Te koop in onze webshop

Het komt allemaal aan bod in ons boekje met 20 Dyslexie-tips. Geschreven door drie dyslectici die 10 jaar lang bijeenkomsten organiseerden voor mensen met dyslexie, met ondersteuning van Impuls & Woortblind.
Prijs: € 10,- voor leden, € 15,- voor niet-leden. Klik hier voor de webshop.
Of: word nu lid van Impuls & Woortblind en ontvang het boekje gratis!

Je kunt het boekje ook in een aantal openbare bibliotheken lenen. Heeft jouw bibliotheek het niet? Vraag of ze het willen opnemen in de collectie.

Ook verkrijgbaar als audioboek

Ben je geen lezer? Je kunt het boekje ook beluisteren als audioboek. Dat kan als je lid wordt van Bibliotheekservice Passend Lezen. Bij Passend Lezen vind je een groot aantal boeken, kranten en tijdschriften en hoorspelen in gesproken vorm. De collectie bestaat uit meer dan 80.000 gesproken boeken. Van streekroman tot detective, van Maarten ’t Hart tot Dan Brown. En dankzij de professionele voorleesstemmen ligt elk boek goed in het gehoor. De collectie wordt maandelijks uitgebreid met nieuwe titels, waarvan Haal meer uit je Dyslexie er dus één is. Je vind het boekje in de collectie Audiolezen. Je kunt alvast een stukje ‘proefsluisteren’. Voor € 30,- per jaar ben je lid van Passend Lezen.

Wil je een indruk van het boekje? Lees nog even verder

Uit het voorwoord van Peter Millenaar, één van de schrijvers: 

‘Ik wil beginnen met dat we dyslectisch zijn. Vroeger heette het woordblind. Echter, het is meer dan alleen moeite hebben met lezen en schrijven. Het werkt overal de hele dag in door. Bij elk woord en bij elke gebeurtenis ervaar en zie je alles wat er mee te maken heeft en moet je constant focussen. Kijken of de ander je nog kan volgen. Je raakt zelf regelmatig kwijt waar het over gaat. Doordat je al weer in de volgende gedachten zit. Niet omdat je niet geïnteresseerd bent. Maar omdat je gedachten zo snel gaan en je in “concepten denkt”.

We zien meteen alle verbanden en wat daar weer mee te maken heeft. Onze hersenen werken anders dan de meest gangbare hersenen. In dit boekje willen wij je inzicht geven in hoe het allemaal werkt. Waar wij, mensen met dyslexie, zoal tegenaan lopen en welke tips er zijn.

(H)erkenning en tips rond alles dat bij dyslexie hoort

Dit boekje is op dezelfde manier opgebouwd als onze bijeenkomsten. Elk hoofdstuk bespreekt eerst de (h)erkenning rond een bepaald thema: datgene waar veel mensen tegenaan lopen. Daarna volgen een paar tips. Het zijn de tips die we het meeste hoorden tijdens de bijeenkomsten. Een opmerking: iedereen met dyslexie is weer anders. Je zult je dus vast niet in alles herkennen wat voorbijkomt, maar vermoedelijk wel in veel.’

(op de afbeelding een pagina met een tip over ‘wachtwoorden onthouden’. Leontien Janssen maakte deze en vele andere illustraties in dit boekje. Zij is ook dyslectisch en organisator van Dyslexie Café Online)

Een fragment uit hoofdstuk 1 – Kracht en positieve kanten van dyslexie:

Vaak gefocust op wat niet goed ging?
Veel mensen met dyslexie hebben zich heel hun leven gefocust op de dingen die ze niet goed kunnen, maar waar wel altijd de nadruk op lag. Er zijn zo veel mensen die niet goed kunnen zingen of pianospelen, niet goed kunnen speerwerpen of dansen. Dat maakt allemaal niet zo veel uit, maar met lezen en schrijven is dat anders. Daar word je echt op afgerekend. Als je niet goed genoeg kan lezen en/of schrijven, krijg je niet genoeg punten om over te gaan, kan je niet naar de school waar je graag heen zou willen, vinden mensen dat op je werk lastig.

Als je heel vaak afgerekend wordt op wat je niet (goed) kan, is dat frustrerend, doet dat pijn. Daar gaat dan bij veel mensen hun focus op liggen. Je ziet niet (meer) wat je wel goed kan en wat jou gemakkelijk af gaat. Vaak zijn het dingen die niet-dyslecten juist lastig vinden, maar jij denkt dat iedereen het even gemakkelijk kan.

Tip 3 Wat gaat jou makkelijk af?
Ga bij jezelf na wat je goed kan, wat jou gemakkelijk af gaat. Je kan daarbij gebruik maken van de lijst van positieve kanten, achteraan in dit boekje. Op deze lijst staan allemaal eigenschappen en (aangeleerde) vaardigheden die de deelnemers van zichzelf handig vonden.

Wat is dyslexie?

Een simpele vraag met een minder simpel antwoord. In het boekje lees je ons antwoord op deze vraag.
We hebben onze visie op ‘wat is dyslexie’ ook op onze site gezet.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel het boekje in onze webshop via deze link.
Haal meer uit je dyslexie! (H)erkenning en 20 tips door dyslecten zelf.
78 pagina’s, in lettertype dyslexie.
Prijs: € 10,-  voor leden, € 15,- voor niet-leden (incl. verzending)

Of: word NU lid en ontvang dit boekje er gratis bij!

12 reacties. Reactie plaatsen

 • Ingrid Tielemans
  12 maart 2021 16:11

  Wat een heerlijk boekje. Goed leesbaar door de woordkeuze en de manier van schrijven, maar ook door de zachte paginakleur en het lettertype. Ik heb door dit boekje veel meer inzicht gekregen in dyslexie en hetgeen waar mensen die informatie op deze manier verwerken mee te maken krijgen. Dit inzicht helpt me bij het begeleiden van mensen met dyslexie omdat ik me nu bewuster ben van de manier waarop ik informatie aanlever en aan zou moeten leveren.

  Beantwoorden
 • Het boek in 1x uit geluisterd. Veel herkenning en bepaalde gedrag van mijzelf snap ik nu veel beter door het boek. Ga hem zeker nog een keer luisteren om zo meer tools eruit mee te nemen. Erg fijn!

  Beantwoorden
 • herkenbaar, prettig leesbaar boekje. `Fijn om te lezen. Staan goede bruikbare tips in.

  Beantwoorden
 • Antoinette Pittens
  18 januari 2021 14:55

  Het boekje haal meer uit je dyslexie is duidelijk geschreven samen met de tekeningen. Heerlijk herkenbaar aan rader voor een ieder die hiermee te maken krijgt. Wees vooral trots op jezelf wat je bereikt ondanks dat het misschien moeizamer gaat dan dat je zou willen 😜

  Beantwoorden
 • sjan Verhoeven
  18 januari 2021 09:14

  Fantastisch boekje, fijn dat het er is, een must have!

  Beantwoorden
 • Het boekje is geschreven vanuit eigen ervaring. Daarom kan je de tips beter aannemen en zijn ze to the point. Te vaak krijg je goed bedoelde adviezen, waarbij je denk:t “als het zo makkelijk was, dan had ik het wel gedaan”. Het steunt me en ik hoop ook anderen.

  Beantwoorden
 • Heel fijn boek met een duidelijk en compleet beeld van dyslexie. Echt een aanrader voor iedereen die meer weer wil weten over wat de impact kan zijn van dyslexie op je leven en hoe je dat kan omzetten in iets positiefs!

  Beantwoorden
 • Dit lees je in één adem uit, zoveel herkenning! ? Of je luistert, als lezen toch echt niet je hobby is. Het geeft je heel veel inzicht en handvatten. Het is zo fijn als je je zelf beter snapt met dyslexie.

  Beantwoorden
 • Superfijn boekje voor iedere dyslectische (jong) volwassene met veel herkenning en nog meer tips. En: het ziet er uitnodigend uit: veel plaatjes, korte zinnen. Echt gemaakt door dyslectici zelf!

  Beantwoorden
 • Leontien Jansen
  15 december 2020 14:29

  Ik vind het een goed voorbeeld hoe je tekst met beeld elkaar versterkt. Maar ik vind de hele opbouw erg prettig en fijn om te lezen. Zeker een aanrader voor kado.

  Beantwoorden
 • Karin Jahromi
  15 december 2020 09:33

  Als kerstkado bijvoorbeeld!! Een heel duidelijk en praktisch boekje voor wie met vragen zit over zijn of haar dyslexie!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.